Ivan Hoffman: Zemanova vánoční próza

27. prosinec 2017

Miloš Zeman ve vánočním poselství tradičně bilancuje společenskou a politickou realitu, místo aby rozjímal nad hodnotami. Je to jeho styl.

A je to v pořádku, neboť na Štěpána už je beztak posledním svátečním gratulantem a o Vánocích už bylo vše řečeno jak duchovními experty, tak zástupem celebrit. Prezidentovým poselstvím se z vánoční pohody vracíme k prozaickým tématům všedního dne.

Miloš Zeman se v letošním vánočním poselství nepouštěl na tenký led. Věcně bilancoval obecně pozitivní ekonomickou situaci a zahraniční politiku. Podrobněji se s ohledem na letošní volby do sněmovny věnoval vnitropolitické scéně.

Vzhledem k tomu, že se Miloš Zeman neúčastní předvolebních debat prezidentských kandidátů, jsou jeho poznámky k povolební situaci příležitostí vytvořit si představu, jak by nakládal se zjevným volebním patem v případě znovuzvolení prezidentem.

Zásadní je jeho sdělení, že v žádném případě nevypíše předčasné volby, neboť by to považoval za výsměch občanům. Politici jsou podle prezidenta povinni hrát s kartami, které dostali od občanů. S tím, že občany, na rozdíl od politiků, nelze vyměnit.

Zleva ministr životního prostředí Richard Brabec, premiér Andrej Babiš, ministr zahraničních věcí Martin Stropnický a ministryně obrany Karla Šlechtová hlasují pro návrh státního rozpočtu na rok 2018

Vzkaz voličům a politikům

Neuspěje-li Babišova vláda v prvním kole, má Miloš Zeman v úmyslu vytvořit „časový prostor pro důkladná jednání politických partnerů tak, aby snad někdy v únoru se uskutečnil druhý pokus, který již může být úspěšný.“

Otázka předčasných voleb je delikátní. Nechce je nikdo, vítězové ani poražení. V dané chvíli navíc nedávají smysl, neboť by pravděpodobně dopadli stejně, jako minule. Současně ale stále platí, že nelze sestavit vládu bez Babiše, ani s ním a nikdo se pochopitelně nemá k tomu, aby podporoval vládu, ve které není.

Po neúspěšných pokusech o vytvoření stabilní vlády s podporou parlamentu tedy budeme mít vládu v demisi, kterou nebude chtít většina sněmovny a k tomu premiéra, který o vládnutí v demisi nebude mít zájem. Za takové situace na předčasné volby dojde, ať už prezidentem bude kdokoli a ať si cokoli myslí o povinnosti politiků hrát se špatnými kartami.

Ivan Hoffman

Zemanovo „nikdy“ ohledně vypsání předčasných voleb neznamená, že budeme mít čtyři roky vládu v demisi. To skutečně nehrozí.

Od Zemana jde za prvé o vzkaz voličům, že chová respekt k jejich volbě a pak o vzkaz politikům, kterých si vesměs neváží, aby kalich hořkosti, který obdrželi u voleb, vypili do dna. Slibuje jim, že se o to ochotně postará.

autor: iho
Spustit audio