Ivan Hoffmann o prezidentské volbě: Velká města a periferie jsou dva světy

27. leden 2018

„Myslím, že v odhadech vítěze prezidentských voleb mohlo být několik neznámých, které ještě nedokážeme analyzovat. Za prvé nevíme, kolik Zemanových příznivců zůstalo v prvním kole doma, protože možná předpokládali, že má postup do druhého kola jistý, nebo případně, že vyhraje rovnou v prvním kole,“ říká u kulatého stolu ve speciálním vydání pořadu Názory a argumenty jeden z pěti hostů Radko Kubička, politolog Jiří Pehe.

„Nárůst počtu voličů v druhém kole je možná jedna odpověď na to, proč Miloš Zeman nakonec zvítězil. Druhou věcí je, že Zeman skutečně do prvního kola nedělal aktivní kampaň, tedy nechodil do televizních diskuzí. Účastnit se debat začal až po prvním kole. Tam se teprve začal projevovat jako politik. Tím se mnoha lidem připomněl a právě v debatách bylo vidět, že je zkušenější a má za sebou debatérskou minulost. Že v debatě dokáže využít každé skuliny, každého bodu. To by mohlo být těch 150 tisíc hlasů, o které nakonec vyhrál,“ dodává politolog z pražské European University Institute.

Společnost je rozdělena přesně uprostřed

„Výsledek voleb svědčí o dvou věcech. Česká společnost je rozdělena padesát na padesát, přesně uprostřed. A je to do určité míry překvapivé, že prezident, který má za sebou pět let, nakonec vyhrál jen o fous,“ pokračuje ve své analýze Pehe a o svůj názor na rozdělenost veřejnosti diskuzi obohacuje komentátor Deníku Ivan Hoffman:

Miloš Zeman a Jiří Drahoš

„Je fakt, že ve velkých městech, kde jsou lidé pospolu a hodně debatují, je to jiné, v menších obcích to asi není. Řekl bych, že jsou tam lidé klidnější, nepřemýšlejí s takovou vášní. Žiji v obci, kde je 600 lidí. V naší obci Miloš Zeman vyhrál hned v prvním kole. Je to samozřejmě úplně jiná atmosféra, než je atmosféra v Praze. Je to o dvou světech. Zní to jako bonmot, ale zkušenost velkých měst a zkušenost periferie je úplně jiná, je to až neuvěřitelné.“

Jiří Drahoš neoslovil v druhém kole nové voliče

„Myslím, že takzvané sudety chudoby rozhodly volby. Strategie Miloše Zemana byla jasná. Dotáhl protestní nevolící z prvního kola a k nim také 300 tisíc podzimních voličů ANO,“ doplňuje moravského novináře také hlavní analytik týdeníku Ekonom David Klimeš.

Neúspěšný kandidát na prezidenta Jiří Drahoš

„Naplnilo se to, že výsledek bude těsný. Jiří Drahoš, byť Miloš Zeman kvůli své strategii tvrdil, že druhé kolo začíná od nuly, což nebyla pravda, protože měl náskok 600 tisíc hlasů, to stáhl v druhém kole na 150 tisíc hlasů,“ vysvětluje komentátor Českého rozhlasu Plus Petr Hartman.

„Nečekal jsem tolik podpory ani u jednoho z kandidátů. Vnímal jsem Jiřího Drahoše jako mírného favorita, kdyby se mu podařilo v kampani přesvědčit voliče ostatních kandidátů. Co se mu ale nepodařilo je, že nedokázal vůbec oslovit jakoukoli novou cílovou skupinu mezi prvním a druhým kole voleb,“ uzavírá jedno z témat diskuze Patrik Eichler z Deníku Referendum.

Poslechněte si celý speciál Názorů a argumentů přímo v tomto článku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.