Jakub Šiška: DPH u potravin by bylo správné diferencovat

25. únor 2016

Rozdávat koblihy už mu nestačí, tak musí lákat na levné pivo. Tak a podobně komentovali opoziční poslanci nápad ministra financí, převést točené pivo do nižší sazby DPH.

Dodatečné prohlášení premiéra Sobotky, že ČSSD by ráda takto zvýhodnila všechny potraviny, pak přijali i někteří koaliční politici rozpačitě. Vezmeme-li v potaz blížící se krajské volby, slovo populismus se přitom dere na jazyk.

Debata o tom, jak zdaňovat potraviny a zda všechny stejně, přitom vůbec není od věci. Připomeňme, že zemědělství a zpracovatelský průmysl jsou zdaleka nejdotovanějším odvětvím v celé Evropě, což má za následek mimo jiné do nebe volající plýtvání potravinami.

Podle odhadů neziskových organizací se u nás vyhodí 20-30 procent potravin, protože buď nejsou dostatečně hezké, blíží se doba jejich expirace nebo je lidé prostě nestačili sníst. Jistěže by měl stát pomoci sociálně slabým, aby si mohli dopřát kvalitní jídlo, pro paušální snižování DPH u potravin ale neexistuje žádný rozumný důvod.

Čtěte také

V minulých letech některé státy zavedly zvláštní daň na tzv. nezdravé potraviny, jako např. tučné, přesolené nebo přeslazené. Tento krok, třebaže má logiku, se však v praxi příliš neosvědčil. Určit hranici, kdy už je průmyslově vyrobená potravina nezdravá, je vždy problematické, takže výrobci našli triky, jak svůj produkt od zvláštní daně uchránit.

A pokud se jim to nepodařilo, lidé si např. v Dánsku houfně jezdili pro své nezdravé laskominy do sousedních států, které zvláštní daň nezavedly.

Logo

Co ale smysl má – a o čem se v současné době debatuje v řadě zemí i v Evropské unii, je daňové rozlišení konvenčních potravin a těch se značkou bio. Nemá zde jít o žádnou novou daň, ale o snížení, případně úplné zrušení DPH na bio výrobky.

Smysl je jasný: učinit biopotraviny cenově atraktivnější a podpořit tak ekologické zemědělství, které neničí biodiverzitu, půdu a vodu a netýrá zvířata v masových velkochovech. Důležitou roli v tom hraje společenský konsenzus, že ekologicky vyrobené potraviny si zkrátka zaslouží podporu.

Čtěte také

V Německu se vede i vážná diskuse o zdanění masa, jehož ohromná nadprodukce má ničivé dopady na celý svět. Odhaduje se například, že Evropa, aby vyprodukovala krmivo pro svá hospodářská zvířata, dnes využívá v rozvojovém světě 7x více zemědělské půdy, než kolik jí má sama k dispozici.

Český premiér Sobotka by rád snížil DPH u masa z 15 na 10 procent. V Německu má maso dnes sníženou sazbu DPH 7 procent, politici ale vážně mluví o jeho přeřazení do základní 19-procentní sazby.

Veterináři zjistili, že jde o neregistrovanou přepravu masa neznámého původu, navíc v nevyhovujících podmínkách.

Vyzývají je k tomu mnohé státní i nestátní instituce i část veřejnosti. Něco takového by ještě před pár lety nikdo nečekal.

Jak je vidět, zdanění potravin může být nástrojem populismu, ale také impulsem k zajímavé společenské debatě. Čeští politici si bohužel vybrali to první.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: Jakub Šiška
Spustit audio