Jan Bednář: Americký prezident v zemi svých afrických předků

27. červenec 2015

Poprvé ve funkci prezidenta Spojených států navštívil o víkendu Barack Obama Keňu, zemi, odkud pocházel jeho otec a dědeček a kde má značnou část svého afrického příbuzenstva.

Byla to návštěva silně emotivní pro obě strany, novináři si vícekrát všímali prezidentova dojetí a místními občany byl vždy vítán nadšeně, jakoby se vracel domů.

Z hlediska diplomatického protokolu nastal prý určitý problém, jak ohraničit všechny Obamovy vzdálené tety a bratrance, kteří by měli být pozváni na rodinné setkání s ním u oběda.

Ale nebyla to jenom soukromá návštěva, vedle zahájení mezinárodní ekonomické konference americký prezident přednesl v Keni veřejný politický projev k několika tisícům posluchačů, v němž vyzýval keňskou vládu k boji s korupcí a celou zemi k dodržování lidských práv.

Čtěte také

Podle prezidenta Obamy se Keňa musí na cestě k pokroku „vypořádat s temnými kouty“ své minulosti a současnosti.

Vedle soustavného boje proti korupci sem patří, jak řekl, rozvoj demokracie a překonávání etnických rozdílů, ochrana lidských práv a ukončení veškeré diskriminace žen a dívek.

Americký prezident Barack Obama navštívil Keňu, zemi svých předků

„Keňa je na rozcestí,“ prohlásil v hlavním městě Keni Nairobi Barack Obama, „a tato chvíle je (podle něj) plná nebezpečí ale i ohromně nadějných možností.“ A jako důkaz, že všichni Afričané se mohou povznést i z velmi obtížných podmínek, uváděl svůj vlastní příklad.

Pokud jde o mladé lidi v Keni, věřím, řekl Obama, že neexistují hranice, které by nemohli dosáhnout, a dodal: máte možnost budovat svou budoucnost právě teď a právě tady.

Čtěte také

Povzbuzující slova se v jeho projevu mísila s nostalgickými vzpomínkami a Barack Obama litoval, že jako prezident Spojených států se už nemůže volně procházet ulicemi Nairobi tak, jak to mohl dělat při své první návštěvě v této zemi, když přijel ještě jako dospívající mladík.

Z bezpečnostních důvodů nesměl tentokrát ani navštívit rodnou vesnici svého otce, ale ve svém projevu připomněl, že jeho dědeček sloužil jako kuchař u jednotky britské armády, když byla Keňa britskou kolonií, a že jeho otec se vypravil do Ameriky za vzděláním.

Americký prezident Barack Obama navštívil Keňu, zemi svých předků

„Budoucnost Afriky je na vás, na Afričanech,“ opakoval Obama vícekrát a přestože tvrdil, že Spojené státy této zemi chtějí pomoci, dodal: „neměli byste hledat záchranu zvenčí“.

Podle Obamy budou Afričané hrát významnější roli ve světě než dosud, neboť nakonec jsme všichni součástí jednoho kmene, lidstva.

autor: Jan Bednář
Spustit audio