Jan Bednář: Amnesty International obviňuje islámské radikály z etnických čistek

2. září 2014

Známá nevládní mezinárodní organizace obhajující lidská práva Amnesty International uvádí, že má nové důkazy o tom, že islámští radikálové v severním Iráku provádějí etnické čistky.

Podle těchto informací zabili islámští radikálové v uplynulých několika měsících v této oblasti několik tisíc lidí, většinou civilistů, a dohromady více než milion lidí vyhnali z domovů. Zprávy o tom přinesla televize BBC.

Amnesty International shromáždila důkazy o masakrování civilistů v regionech, které ovládli islámští extremisté – a dva nejhorší takové případy se prý udály 3. a 15. srpna, když radikálové pronásledovali minoritu jezídů v okolí hory Sindžár.

Čtěte také

Extremisté přepadali vesnice, kde tito lidé žili, dospělé muže postříleli a ženy a děti unesli. Celkem tak přišlo o život v uplynulých týdnech nejméně tisíc jezídů a skoro 3000 dalších byly prý uneseny a zotročeny.

„Islámští extremisté provádějí otřesné zločiny a proměnili venkovské oblasti v okolí hory Sindžár v pole nasáklá krví,“ uvádí doslova Amnesty International s tím, že cílem těchto brutálních akcí je zřejmě úplně vymazat stopy nearabské části obyvatel a nesunitských muslimů.

V Iráku celkem přišlo o život v uplynulých týdnech nejméně 1000 jezídů (na snímku na útěku) a skoro 3000 dalších byly prý uneseny a zotročeny

Jedná se například o masovou vraždu stovek šíitských vojáků a milicí zajatých v Tikrítu a podobný osud velkého počtu syrských vojáků, uvězněných po pádu letecké základny Tabqa minulý měsíc.

Kritickou situací v této oblasti se už zabývá také Organizace spojených národů. Rada OSN pro lidská práva se v pondělí rozhodla vyslat do Iráku skupinu svých zvláštních vyšetřovatelů, kteří mají za úkol ověřit tyto údaje.

Čtěte také

Náměstkyně vysokého komisaře OSN pro lidská práva Flavia Pansierová přitom uvedla, že islámští radikálové v Iráku brutálně napadají všechny tamní minority, ať už jde o křesťany, jezídy, Turkmeny, Šabaky či členy šíitské komunity.

Postup radikálů v této oblasti ovšem v poslední době také naráží na odpor kurdských a šíitských milicí. Tisíce šíitských Turkmenů se dva měsíce bránily obležení extremistů v severoiráckém městě Ámirlí a nakonec se s pomocí kurdských bojovníků ubránily a obležení města se podařilo zlomit.

V Iráku celkem přišlo o život v uplynulých týdnech nejméně 1000 jezídů (na snímku na útěku) a skoro 3000 dalších byly prý uneseny a zotročeny

Pracovníci OSN mají ale obavy z dalšího masakru, pokud by radikálové v budoucnu město dobyli.

V pondělí navštívil Ámirlí odstupující irácký premiér Málikí, který vyjádřil naději, že vládní jednotky spolu s místními milicemi zabrání dalším útokům radikálů.

Zpravodaj BBC, který se do města dostal, však hlásí, že v okolí jsou stále skupiny extremistů, takže např. cestování v oblasti je nadále velmi nebezpečné.

autor: Jan Bednář
Spustit audio