Jan Bednář: Boris Johnson nebude příštím britským premiérem

30. červen 2016

Zdá se, že britská domácí politika prochází v těchto dnech skoro stejně turbulentním a nečekaným vývojem jako její politika zahraniční. Necelý týden po referendu, které rozhodlo o vystoupení Británie z Evropské unie, se teď viditelně otřásají v základech obě hlavní britské politické strany.

Otřesy začaly, jakmile britský premiér a vůdce konzervativní strany David Cameron oznámil v pátek ráno, po potvrzení zpráv o prohraném referendu, svůj odchod z čela strany a tím i z funkce předsedy britské vlády.

Svůj krok odůvodnil celkem logicky tím, že samotný „brexit“ – tj. odchod Británie z Evropské unie – by měl prakticky provést a s evropskými partnery konkrétně vyjednat někdo jiný – a sice takový politik, který se sám za odchod Británie z evropských struktur angažoval.

Všeobecně se předpokládalo, že tento úkol s největší pravděpodobností připadne bývalému londýnskému starostovi Borisu Johnsonovi, který je ve straně i veřejnosti populární, má nepřehlédnutelné politické charisma a v kampani před referendem vehementně obhajoval odchod Británie z Evropské unie.

Nejčtenější britský bulvární deník The Sun dokonce ve středu přinesl na první stránce s jeho fotkou velký titulek „Toto je Borisův den!“, jako by už bylo o příštím vůdci konzervativců a tím i o příštím britském premiérovi rozhodnuto. Ale stačil jen jeden den a všechno bylo jinak.

Vláda není hra

Theresa Mayová naznačovala, že vyjednat odchod Británie z Evropské unie nebude nijak zábavné

Co všechno přispělo k tomu, že se Boris Johnson ve čvrtek zcela nečekaně své nadějné kandidatury vzdal, se v této chvíli můžeme jen dohadovat.

Svou úlohu zde ale jistě sehrál názor konzervativních poslanců dolní sněmovny parlamentu, kteří budou brzy z čelných kandidátů na předsedu vybírat dva, o nichž pak rozhodnou členové strany v hlasování.

Patrně Boris Johnson náhle zjistil, že nemá mezi poslanci své strany dost velkou podporu. Někteří mu vyčítají jeho poněkud „méně vážné“ až zábavné vystupování na veřejnosti a ministryně vnitra Theresa Mayová, která se nyní sama stává jednou z hlavních kandidátek na příštího britského premiéra, napsala vyčítavě v souvislosti s osobností Borise Johsona v deníku Times, že „vláda není hra“.

Tím zřejmě naznačovala, že vyjednat odchod Británie z Evropské unie nebude nijak zábavné, naopak, bude to tvrdá práce pro neúnavné politické vyjednavače na několik let.

A právě Boris Johnson, jakkoli může být doma populární a charismatický, možná vlastnosti seriózního vyjednavače nemá.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.