Jan Bednář: Bostonský atentátník údajně přestal vypovídat

26. duben 2013

Džochar Carnajev, podezřelý ze spáchání pumového útoku v cílové rovince maratonu v americkém Bostonu, se podle agenturních zpráv zcela odmlčel, jakmile ho soud poučil o jeho ústavním právu nevypovídat a využívat služeb advokáta.

Podle úředního sdělení byl také Džochar převezen z civilní nemocnice, kde spolu s ním ležely i některé jeho oběti, do vězeňského nemocničního zařízení pro dlouhodobě hospitalizované a psychicky choré vězně, asi 60 kilometrů od Bostonu.

O jeho právech Džochara poučila soudkyně, která ho zároveň informovala o obviněních, vznesených proti němu a přítomný žalobce upřesnil, jakou výši trestu bude požadovat - sdělil mu, že může jít až o trest smrti. Džochar byl poučen, že každá výpověď může být použita proti němu a že po každé otázce se smí poradit se svým právníkem. A také mu byl přidělen úřední obhájce, když uvedl, že nemá dost peněz na to, aby si sehnal právníka sám. Svých práv teď bude jistě náležitě využívat.

Z dosavadního vyšetřování mezitím proniklo na veřejnost několik zajímavých informací. Především ta, že hned dvě nejdůležitější americké zpravodajské služby, CIA a FBI, měly už v minulých letech ve svém hledáčku jeho bratra a hlavního osnovatele teroristického útoku na bostonském maratonu Tamerlana. Byl dokonce jednou vyslýchán pro podezření z islámského extremismu. Americká veřejnost i politikové se nyní táží, jak je možné, že se o něj pak bezpečnostní složky přestaly zajímat. Mohly by jinak útoku zabránit?

Jinou pozoruhodnou informací z vyšetřování je ta, že krátce před svým dopadením plánovali bratři Carnajevové další teroristické činy. Chtěli prý zbývající, dosud nepoužité výbušniny a další, které si ještě opatří, odvézt do New Yorku a detonovat je na tamním velmi frekventovaném náměstí Times Square. To by mohlo způsobit ještě větší katastrofu než pumový útok v Bostonu.

Americká média jsou v těchto dnech plná spekulací kolem tohoto případu. Televize CNN si klade otázku, jak je možné, že o přípravě útoku nic nevěděli ani jejich nejbližší příbuzní a známí, především Tamerlanova manželka Katherine Russellová, která po sňatku s ním před třemi lety konvertovala k islámu. Tamerlanovi přenechávala často jejich dvouletou dcerku, když odcházela do práce - živila se jako ošetřovatelka. Nyní je prý tím, co udělal, zcela zdrcená.

Jejich činu nechtějí uvěřit ani jejich rodiče, kteří žijí v Dagestánu, a jejich matka prohlásila, že to muselo být nějak „narafičené“, protože by něco takového sami nikdy nemohli udělat.

autor: Jan Bednář
Spustit audio