Jan Bednář: Britský premiér jedná o Evropě

26. květen 2015

Po nečekaně úspěšně vyhraných parlamentních volbách počátkem tohoto měsíce se britský premiér David Cameron v těchto dnech konečně dostává k tomu, aby předvedl, že chce opravdu splnit své předvolební sliby.

Jak známo, už dávno před volbami slíbil, že v případě svého vítězství ve volbách uspořádá v Británii referendum o členství země v Evropské unii.

Zprvu se to považovalo jen za jakýsi taktický ústupek euroskeptickému křídlu jeho vlastní konzervativní strany, ale jak se nyní ve volbách ukázalo, tento Cameronův krok ve skutečnosti také významně sebral vítr z plachet euroskeptické straně UKIP v její předvolební kampani, a ta pak utrpěla velký volební debakl a její vůdce musel odstoupit.

Můžeme proto snad říci, že ve volbách David Cameron na svém slibu hodně vydělal, ale zároveň je jasné, že na sebe vzal také neobyčejně velkou odpovědnost za budoucnost Británie.

Předpokládá se, že referendum o členství Británie v Evropské unii se uskuteční za dva roky, a do té doby musí Cameron vyjednat se svými evropskými partnery takové podmínky, které by jeho nynější úspěch neobrátily v kolosální prohru.

Čtěte také

Jeho ambice nejsou malé. Chce dohodnout hluboké reformy současného fungování Evropské unie, které jsou ale naneštěstí do značné míry v protikladu k tomu, jak si budoucí vývoj představují klíčové evropské státy, především Německo a Francie.

Britský premiér tento týden zahájil cestu po Evropě, během níž chce vyjednávat se svými evropskými partnery o svých představách budoucích změn.

David Cameron uvedl, že nehodlá zdvihat padací mosty, i když učinit hospodářsky úspěšnou Británii neatraktivní pro ilegální imigranty je těžké

Prvním krokem k tomu byla pondělní společná večeře s předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem ještě v Británii a v příštích dnech David Cameron zamíří do hlavních měst Francie, Německa, Dánska, Holandska a Polska.

V rozhovoru s Junkerem vyjádřil názor, že Britové nejsou spokojeni s tím, jak Evropská unie v současné době funguje, a zdá se, že u předsedy Evropské komise našel určité pochopení.

Junker prý zdůraznil, že chce najít pro Británii „spravedlivou dohodu“ a že je ochoten pomoci při vyjednávání. K žádnému závěru však oba politikové nedospěli.

Na pořadu jsou obchodní a ekonomické vztahy Británie k zemím eurozóny, k nimž se Británie ani v budoucnu nechce připojit, a také například složité problémy kolem statusu a práv stále silnějšího proudu přistěhovalců do Evropy ze zemí třetího světa anebo problémy s vyplácením sociálních dávek a podpory v nezaměstnanosti.

Šance na novou dohodu Británie s Evropskou unií se zatím odhadnout nedají, ale je jisté, že David Cameron se o to aspoň pokusí.

autor: Jan Bednář
Spustit audio