Jan Bednář: Dokáže Evropa řešit ilegální imigraci?

20. duben 2015

Víkendová tragédie ve Středozemním moři znovu připomněla politickým představitelům evropských zemí, že přímo před branami EU vyrostl velice závažný problém, na nějž unie jako celek dosud nenašla žádnou odpověď.

Ilegální přistěhovalci přicházejí do Evropy ze zemí třetího světa už mnoho let. Hledají různé cesty, ale teprve v posledních letech proud přistěhovalců z Afriky zvlášť výrazně zesílil, a dnes už dosahuje vskutku alarmujících rozměrů.

V té věci neexistují přesná čísla a řádné vedené statistiky, k dispozici máme jenom přibližné odhady počtu lidí, kteří dnes z Afriky do Evropy přicházejí, respektive připlouvají ilegálně po moři.

Např. OSN odhaduje, že až do roku 2012 se celková migrace z Afriky do Evropy dala počítat v desítkách tisíc lidí za rok a jen výjimečně přesáhla počet 50.000.

Podle vysokého komisaře OSN pro uprchlíky však v loňském roce přicestovalo z Afriky do Evropy tímto způsobem přibližně 220.000 lidí, tedy skoro čtvrt milionu, což je historický rekord, a rekordní byl také počet těch, kdo při tom na cestě zahynuli. Podle odhadu stejného zdroje to bylo 3500 lidí.

Čtěte také

Co žene uprchlíky z Afriky do Evropy, je jasné – vidina lepšího života, než mají ve své zemi. Hlubokého osobního neštěstí těchto lidí navíc využívají pašeráci, kteří za jejich riskantní převoz přes moře inkasují nehorázné sumy.

Dnes už není žádným tajemstvím, že na jihu Evropy se rozmohlo pašování lidí ve velkém, které zřejmě představuje pro středomořské mafiány velmi lukrativní byznys.

O víkendu ve vodách Středozemního moře ztroskotala další loď s uprchlíky na palubě. Podle odhadů zemřelo několik stovek lidí

Ubozí lidé prchají před tyranií, krutými a nelidskými režimy, před vražděním vzájemně znepřátelených afrických kmenů a před mnoha jinými chaotickými násilnostmi, jež vzbuzuje náboženská a etnická netolerance.

Členové mezinárodní humanitární organizace „Lékaři bez hranic“ se snaží uprchlíkům pomáhat – alespoň z hlediska jejich zdraví.

Evropské vlády však zatím žádnou efektivní politiku vůči ilegální imigraci nemají. Někteří evropští politikové teď navrhují, že by se mělo lépe hlídat pobřeží Libye, odkud dnes vyplouvá většina pašeráckých lodí.

V posledních letech však, po svržení režimu plukovníka Kaddáfího, vládne v této zemi chaos, který jen přispívá k narůstání tohoto problému.

Začíná proto být pomalu jasné, že k řešení rychle narůstajícího problému ilegálních uprchlíků z Afriky nebude stačit jen posilování policie a pohraniční stráže.

Skutečným řešením by byla teprve změna poměrů v zemích, odkud běženci utíkají. A na to dnes zřejmě nemá Evropa prostředky, ani vůli.

autor: Jan Bednář
Spustit audio