Jan Bednář: EU připravuje sankce vůči Rusku

25. červenec 2014

Zástupci členských zemí Evropské unie jednali ve čtvrtek a v pátek v Bruselu o dalších ekonomických sankcích, které chce evropská osmadvacítka namířit proti Rusku.

K těmto úvahám vedou evropské činitele známé okolnosti sestřelení malajsijského letadla nad východní Ukrajinou, kdy je nanejvýš pravděpodobné, že se tohoto činu dopustili proruští separatisté, podporovaní z Moskvy.

Členské státy EU zatím dosáhly jen předběžné dohody o zásadních ekonomických sankcích a počítá se s tím, že dohoda o tom se bude v příštích dnech dále upřesňovat. Evropská komise připravuje text, který by měli zástupci členských zemí schválit příští týden.

Klíčová opatření, zahrnutá v návrhu, by měla tvrdě postihnout ruskou ekonomiku. Jedná se například o vyloučení ruských státem vlastněných bank z kapitálových trhů Evropské unie, embargo na prodej zbraní do Moskvy a omezení vývozu technologie, která by našla využití v ruském energetickém průmyslu. Sankce se ale netýkají existujících dohod o vývozu ruské nafty a plynu do Evropy.

Čtěte také

Zvláště aktivní úlohu při jednání EU o nových sankcích namířených proti Rusku hraje Holandsko, které mělo na palubě sestřeleného letadla malajsijských aerolinií 193 svých státních příslušníků. Všichni samozřejmě zahynuli a nyní probíhá vyšetřování incidentu a identifikace obětí.

Holandský premiér Mark Rutte prohlásil, že jeho vláda bude prosazovat dalekosáhlé sankce EU, pokud Moskva nezastaví dodávky zbraní proruským separatistům na Ukrajině. Požaduje také úplné vyšetření katastrofy a potrestání viníků.

S ruským prezidentem Putinem prý Rutte mluvil v minulých dnech několikrát po telefonu a na zasedání v Bruselu řekl: „Podle všech náznaků Rusko nadále pokračuje ve zbrojení separatistů. Holandsko má morální povinnost v důsledku této tragédie prosazovat společný postoj všech zemí EU.“ Ale Rusko se podle jeho slov může snadno sankcím vyhnout: „Stačí, když se bude distancovat od separatistů a přestane je zbrojit,“ prohlásil doslova holandský premiér Rutte.

Holandský premiér Mark Rutte prohlásil, že jeho vláda bude prosazovat dalekosáhlé sankce EU, pokud Moskva nezastaví dodávky zbraní proruským separatistům na Ukrajině

Představitelé EU v této chvíli zvažují svolání speciálního summitu, který by rozhodl o nových sankcích vůči Rusku.

Holandsko také posílá na Ukrajinu 40 neozbrojených policistů, kteří mají za úkol vyšetřit okolnosti tragédie. Australský premiér Tony Abbott, jehož země ztratila při katastrofě 27 svých občanů, v pátek řekl, že posílá do Evropy stovku policejních vyšetřovatelů, kteří se připojí k 90 britským činitelům, kteří v této chvíli čekají na povolení ke vstupu do míst letecké katastrofy.

Čtěte také

Ze Spojených států mezitím přišla zpráva, že ruské dělostřelectvo vystřelilo přes hranice Ukrajiny na pozice ukrajinské armády. Něco takového ovšem Moskva popírá, stejně jako tvrzení, že dodala ukrajinským separatistům odpalovací rakety typu země-vzduch, které byly schopné zasáhnout letoun malajsijských aerolinií.

Definitivní odpověď na tyto sporné otázky však může dát jedině nezávislé vyšetřování, které ale doposud vlastně ani nezačalo.

autor: Jan Bednář
Spustit audio