Jan Bednář: Ferguson je jen viditelnou špičkou ledovce

27. listopad 2014

Co je příčinou nepokojů, které stále neutichají ve Spojených státech? Podle posledních oficiálních zpráv se napětí ve městě Ferguson spíše uklidňuje, ale celý tento týden jsme mohli sledovat, jak velké vášně se znovu vzedmuly, když soudní porota dospěla k verdiktu, že bělošský policista, který zastřelil černošského mladíka, nebude trestně stíhán.

Rázem vypukla nová vlna někdy násilných protestů a demonstrací, které se rychle rozšířily skoro po celých Spojených státech, včetně tak velkých měst jako je New York a Los Angeles. Často sice tyto demonstrace neměly násilný, ale spíše pokojný charakter, i když dost nepříjemné napětí viselo ve vzduchu prakticky všude a pocit nespokojenosti a ohrožení trvá dál.

Jde o případ, který doslova „hýbe“ dnešní Amerikou a leckdo se už zamýšlí nad jeho širšími souvislostmi – ale čím širší a hlubší vidíme jeho příčiny, tím obtížnější a dlouhodobější budou asi muset být i příští kroky k nápravě.

Čtěte také

Samotný incident se odehrál 9. srpna letošního roku a byl už dokonale popsán. Problémem ale je to, že ani sebedokonalejší policejní vyšetřování a nejdůkladnější ověřování všech zjištěných skutečností nebrání oběma stranám sporu, aby si ho vykládali po svém.

Policista, který jakoby symbolizuje bělošskou polovinu amerických obyvatel, tvrdí, že střílel v sebeobraně a jeho stanovisko přijala za své i soudní porota, v níž ovšem mají běloši převahu, zatímco druhá strana sporu jakoby mluvila z duše černošské části Američanů, kteří jsou přesvědčeni, že se stal zločin, za nějž by onen policista měl být potrestán a že jak samotný nešťastný incident, tak nynější, údajně nespravedlivý verdikt soudní poroty, má kořeny v rasových předsudcích.

Kořeny nepokojů, které začaly ve Fergusonu a přelily se do celých USA po osvobozujícím rozsudku nad policistou, který zastřelil černošského mladíka.

Celý tento případ a jeho okolnosti a zvláště protestní bouře, které znovu vyvolal, dokazují přesvědčivě jen jedno – že Spojené státy zůstávají, přes všechen nesporný pokrok dosahovaný v tomto ohledu v minulých desetiletích, nadále ostře rasově rozdělenou zemí.

Američané tmavé pleti mají ve své naprosté většině stále ještě pocit, že jejich práva nejsou chráněna tak dokonale a dobře, jako je tomu v případě bělošských spoluobčanů.

Čtěte také

Tento pocit v nich živí právě takové případy, jaký se stal letos v srpnu ve Fergusonu a jak nakonec celou tu věc vyhodnotila justice.

Sociologové citují statistiky, jak se američtí černoši a běloši liší v pohledu na justiční systém. Rozdíly mezi oběma pohledy jsou to pravdu hluboké a zásadní a vyrovnávat je potrvá nejspíš další desítky let.

autor: Jan Bednář
Spustit audio