Jan Bednář: Hodnota řeckých akcií se propadá

3. srpen 2015

Řecké hospodářství prochází velmi nešťastným a pro samotné Řeky velmi nepříjemným vývojem už řadu let. Prakticky od vypuknutí řecké dluhové krize před více než šesti lety se řecká ekonomika nachází trvale ve stavu „recese“, což znamená, že se její objem z hlediska výkonů a tržeb, zaměstnanosti i zisků, neustále zmenšuje.

Jedinou světlou výjimkou, po mnoha letech vládou prosazovaných přísných úsporných opatření, byl konec loňského roku, kdy se začínalo zdát, že období tíživé hospodářské recese v Řecku pomalu končí a že se situace alespoň do určité míry stabilizuje.

To ale zároveň byla doba, kdy samotným Řekům zřejmě už konečně došla trpělivost a na začátku letošního roku si proto zvolili vládu, která naopak jakékoli další šetření státních peněz programově odmítá.

Následovalo několik kol nepříliš úspěšného vyjednávání s mezinárodními věřiteli o novém rozvržení řeckých dluhů, jejichž výsledkem je další nedůvěra, která se nyní projevila na akciových trzích.

Čtěte také

Když v pondělí 3. srpna znovu otevřela po pěti týdnech nucené nečinnosti burza v Aténách, propadla se rázem hodnota řeckých akcií skoro o čtvrtinu, přesněji o necelých 23 procent z původní hodnoty, kterou řecké akcie měly těsně před uzavřením aténské burzy 26. června letošního roku.

Odborníci tento vývoj předvídali a dokonce očekávají, že index řeckých akcií by mohl v příštích dnech ještě dále klesat. Evropská komise předpokládá, že řecké hospodářství se letos znovu vrátí k recesi, tedy k dalšímu zmenšování svého objemu přibližně o 2 až 4 procenta ročně.

Čtyři největší řecké banky v pondělí zaznamenaly největší ztráty

Toto krácení výkonu řecké ekonomiky a její omezování v makroekonomických číslech je výsledkem opravdu velmi nešťastné situace.

Řecké vládě se sice po dlouhém dohadování podařilo minulý měsíc uzavřít jakousi dohodu s mezinárodními věřiteli, ale v Aténách pokračují politické boje kolem konkrétních podmínek mezinárodní pomoci a není proto vyloučeno, že nynější řecký premiér Tsipras nakonec bude muset vyhlásit předčasné volby.

Čtěte také

Tato nejistota v základní politické otázce, zda se součaná řecká vláda vůbec udrží u moci do konce svého funkčního období, vyvolává zprostředkovaně další nejistotu na akciových trzích. A právě proto teď hodnota řeckých podniků tak strmě klesá a je tak těžké odhadnout, kde se nynější propad hodnoty akcií zastaví.

Čtyři největší řecké banky v pondělí zaznamenaly největší ztráty a tento trend bude pravděpodobně ještě pokračovat.

autor: Jan Bednář
Spustit audio