Jan Bednář: Jednání o obchodu ve stínu špionážních afér

6. listopad 2013

Příští týden začne v Bruselu druhé kolo jednání o vzniku potenciálně největšího trhu naší planety. Zástupci Spojených států a Evropské unie se pokusí sjednat podrobnosti dohody o vytvoření společné zóny volného obchodu, která by zahrnovala celý evropský a severoamerický trh.

První kolo jednání začalo už letos v červenci a předpokládá se, že dohoda v definitivní podobě by mohla být na světě někdy v polovině příštího roku. Jednání o ní je ale mimořádně spletité a nesnadné, i když samotná myšlenka vytvoření společné obchodní zóny mezi Amerikou a Evropou není nijak nová a snad všichni ekonomové si uvědomují, jaké by to mělo výhody.

Problém je, že proti společným zájmům všech zúčastněných zemí, ke kterým jistě v obecné rovině patří postupné odbourávání nákladných celních a jiných překážek obchodu, stojí často národní a lokální zájmy či zájmy určitých průmyslových a zemědělských lobby. Zatímco všichni, včetně konečných spotřebitelů, mají samozřejmě zájem na tom, aby zboží, které nakupují, bylo co nejlacinější, samotný výrobce a prodávající chce naopak, aby bylo co nejdražší, respektive aby se prodalo za co nejvyšší cenu a měl tak větší zisk. V národní ekonomice i v mezinárodním obchodě tak vždycky stojí proti sobě tyto dva navzájem protichůdné zájmy, toho kdo prodává a toho kdo kupuje.

A každý výrobce chce být pokud možno i monopolním dodavatelem, alespoň na určitém teritoriu. Rušení obchodních bariér tak jde proti individuálním zájmům těch, kteří by se pak museli poměřovat s konkurencí.

Špionážní aféra, která vypukla v poslední době v Evropě kvůli údajným odposlechům telefonních hovorů americkou špionážní službou, by mohla obchodní jednání mezi USA a EU ještě zkomplikovat. Právě z Německa se ozývaly hlasy, že EU by měla přerušit obchodní jednání s USA na protest proti odposlouchávání.

Americký ministr zahraničí John Kerry se snaží tomu čelit. „Toto je obchodní partnerství, které by mohlo pozvednout všechny naše země. Je to separátní věc od všeho ostatního, co se lidem může honit hlavou,“ poznamenal včera Kerry na adresu svých evropských spojenců.

Byznys je byznys, řekli bychom asi také, a nemá co dělat s emocemi.

Pokud jde o úlohu zpravodajských služeb a další legitimní otázky, chceme o tom se spojenci mluvit, podotkl John Kerry. Ovšem asi na jiném fóru, než jsou jednání s představiteli ministerstev obchodu a průmyslu spolu s podnikateli obou kontinentů.

autor: Jan Bednář
Spustit audio