Jan Bednář: Malér basketbalové diplomacie

8. leden 2014

Velký skandál ve Spojených státech vyvolala hvězda amerického basketbalu, bývalý hráč NBA Dennis Rodman během své nejnovější návštěvy Severní Koreje. Rodman byl v těchto dnech v Pchojng-jangu už počtvrté na pozvání severokorejského diktátora Kim Čong-una, který podobně jako jeho otec Kim Čong-il chorobně nenávidí Ameriku a čas od času jí vyhlašuje válku, ale má taky jednu slabost – americký basketbal.

Kim Čong-un pozval Rodmana na exhibiční zápas basketbalistů KLDR s bývalými hráči americké NBA v rámci neskromných oslav svých narozenin. A při té příležitosti Rodman možná upřímně Kimovi popřál před publikem celého stadionu a zazpíval mu píseň Happy Birthday!

Už z této podlézavosti se musí nutně dělat nevolno všem, kdo si uvědomují, co je Kim Čong-un zač – že kromě strašného utrpení statisíců nám zcela neznámých lidí a nepředstavitelné tyranii, s níž v této zemi vládne, nechal třeba nedávno popravit i svého strýce, manžela sestry svého otce. Projevil tím brutalitu hodnou svého rodu.

Rodmanova nevědomost by mu jistě byla odpuštěna, kdyby se zároveň nevyjádřil urážlivě v televizi CNN o jiném Američanovi, který je v Severní Koreji ve vězení, respektive v pracovním táboře. Kenneth Bea je Američanem korejského původu a jako majitel cestovní kanceláře se naivně pokoušel posílat do Pchjong-jangu křesťanské misionáře. Při cestě do Severní Koreje byl pochopitelně zatčen a pak odsouzen na 15 let těžké práce v tamním pracovním táboře.

Americká vláda se pokouší všemi způsoby intervenovat za jeho propuštění, ale zatím marně. A Rodman, nejen že se ho nezastal, ale vyjádřil se v souvislosti s ním neobyčejně hrubě, slovy, která se zde ani nepokusím překládat.

A dodal něco v tom smyslu, že Kenneth Bea si svůj trest zaslouží.

A to už nemůže tolerovat ani ignorant. Výrok pobouřil rodinu uvězněného Američana i širokou americkou veřejnost a Rodmana teď odsuzuje řada amerických veřejných činitelů.

Televize CNN v té souvislosti připomíná, že mnoho celebrit světového show-byznysu si občas přivydělává vystupováním na soukromých oslavách diktátorů. Většinou to ale dělají z nevědomosti, a když vypukne skandál, snaží se omluvit.

Například slavné americké hvězdy Beyoncé, Usher a Mariah Carey zazpívaly v roce 2011 na soukromém koncertě později svrženého libyjského diktátora Kaddáfího. Když ale vypukl skandál, omluvily se a poslaly honorář za vystoupení v hodnotě milionů dolarů na charitu.

Proti nim dnes vypadá Dennis Rodman jako hotový barbar.

autor: Jan Bednář
Spustit audio