Jan Bednář: Masakr v pákistánské škole

16. prosinec 2014

Těžko si představit větší horor než zabíjení dětí a to, co se stalo v úterý ráno v pákistánské škole, nemá obdoby ani v této terorismem dlouhá léta zmítané zemi.

Nejméně 130 mrtvých a skoro tolik zraněných, z nichž naprostou většinu tvoří žáci místní školy. To je bilance nejnovějšího útoku Talibanu, kterou podle všeho provedlo šest jeho fanatických stoupenců. Plně ozbrojeni vnikli do areálu školy a stříleli všude kolem sebe bez rozdílu, přičemž jeden z nich, opásaný výbušninami, prý dokonce sám spáchal sebevražedný útok, aby způsobil co největší počet obětí.

Cílem teroristů v pákistánské škole totiž nebylo získat rukojmí, jak se zpočátku předpokládalo, ale způsobit právě co největší ztráty na životech. A vyvolat co největší šok a hrůzu a to se jim nakonec povedlo.

Školu sice hned obklíčila policie a vojsko a po několika hodinách pákistánská armáda oznámila, že se jí podařilo útočníky zlikvidovat.

Čtěte také

Zoufalství rodičů zabitých dětí a šok, který tento teroristický útok v celém Pákistánu způsobil, se ale snad ani nedají srovnávat s žádnými předchozími podobnými tragédiemi. Pákistánský premiér Naváz Šaríf označil masakr ve škole za „národní tragédii“ a násilí odsoudila třeba i letošní držitelka Nobelovy ceny za mír, sedmnáctiletá pákistánská školačka Malala, která se sama stala před časem cílem útoku fanatika, když hájila právo dívek na vzdělání.

Taliban naopak nijak neváhal s vysvětlením, proč si za cíl svého útoku vybral právě tuto školu. V jejím sousedství totiž stojí ubytovny pro rodiny armádních důstojníků a většina dětí, které navštěvují tuto školu, jsou děti vojáků. A to je ten důvod!

Pákistánské ženy se modlí za oběti útoku Talibanu na školu v Péšaváru

Je příznačné, že teroristé se ­– tak jako vždycky předtím i tentokrát – vůbec netrápí nějakými výčitkami svědomí, že zabíjejí nevinné civilisty a v tomto případě dokonce děti a bez skrupulí vyhlašují svoji ochotu zabíjet děti vojáků. V očích teroristů jsou lidé jenom dalším nástrojem k zastrašování.

A jak k tomu přijdou ty děti, které navštěvují tuto školu a jejichž rodiče neslouží v pákistánské armádě a jenom čirou náhodou bydlí někde kolem? I ti jsou zabíjeni za vojáky, což také teroristy zjevně netrápí.

„Jedná se o odvetný útok za armádní ofenzívu v severním Vazíristánu,“ prohlásil prý mluvčí Talibanu v telefonátu médiím.

Násilí ovšem jinak odsuzuje celý civilizovaný svět.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun útok označil za „hyenismus“ s tím, že nic nemůže ospravedlnit takovou brutalitu. To se zdá být z mnoha dnešních vyjádření k tomu asi nejpřiléhavější.

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.