Jan Bednář: Nepokoje v Missouri pokračují

19. srpen 2014

Do druhého týdne vstoupily srážky nespokojených amerických občanů s policií ve městě Ferguson, někdejším předměstí St. Louis ve státě Missouri. V noci na dnešek tam policie zadržela 31 lidí, kteří násilně protestovali proti zastřelení černošského mladíka místním bělošským policistou před deseti dny.

Samotný incident, kdy přišel o život černošský mladík ve střetu s bělošským policistou, se nyní podrobně vyšetřuje a na přímou žádost amerického prezidenta Obamy má na vyšetřování toho, co se opravdu stalo, dohlížet sám generální prokurátor Spojených států.

K novým násilným nepokojům ale dochází v městečku Ferguson prakticky každou noc, přestože prezident Obama v uplynulých dnech stále vyzývá ke klidu.

Rasové nepokoje se množí, ačkoli úřady se zjevně snaží udělat vše, co je možné, pro zachování pokoje. Určitá – a nikoli malá – část tamních obyvatel totiž o takový klid nestojí a na spravedlivé vyšetření incidentu ani nevěří.

Čtěte také

Násilné srážky mají formu noční pouliční bitvy. Policie byla například podle slov svého kapitána dnes v noci „nucena použít“ slzný plyn a dělbuchy, když účastníci protestů na ni začali střílet a útočili na policisty zápalnými lahvemi. Dva policisté prý byli dokonce demonstranty postřeleni, ale přesto prý policie sama střelné zbraně nepoužila.

Guvernér státu Missouri v pondělí povolal na pomoc národní gardu, tedy další ozbrojenou složku, ale ani to nepomohlo a skutečnost, že mezi zatčenými demonstranty jsou občané z jiných amerických států, nasvědčuje tomu, že násilné demonstrace jsou organizované.

V americkém městečku Ferguson znovu vyšly do ulic stovky lidí

Hlubokou příčinou podobných rasových nepokojů, které občas v USA propukají, bývá ovšem hlavně neutěšená sociální a ekonomická situace. Městečko Ferguson ztratilo v posledních desetiletích – podobně jako třeba Detroit – velkou část průmyslu, který tam zajišťoval vyšší životní standard až do 60. let minulého století.

Současně s ekonomickým úpadkem pak odcházela z města střední třída a zásadně se měnilo jeho rasové složení.

Čtěte také

Zajímavá čísla o tom uvádí někdejší senátor státu Missouri a univerzitní profesor Jeff Smith v dnešním vydání deníku New York Times. Zatímco ještě v roce 1990 žily ve Fergusonu tři čtvrtiny bělochů a jen čtvrtina černochů a o deset let později to bylo zhruba půl na půl, nyní je tam už méně než třetina bělošských obyvatel a více než dvě třetiny občanů jsou tmavé pleti.

Tato rasová proměna ekonomicky upadajících amerických měst je zřejmě pravou příčinou nepokojů, které čas od času v takovém prostředí vypuknou. A řešení takového problému není vůbec jednoduché.

Nestačí na něj, jak vidíme, ani černošský americký prezident i se svým velikým mocenským aparátem.

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.