Jan Bednář: Nigel Farage končí v čele britských euroskeptiků

4. červenec 2016

Nebývalé turbulence na britské politické scéně pokračují nyní rezignací předsedy Nezávislé strany Spojeného království (UKIP) Nigela Farage. Vše začalo před deseti dny, jakmile vešel ve známost výsledek referenda o vystoupení Británie z Evropské unie.

Krátce na to ohlásil svůj odchod z funkce předseda britské vlády a šéf Konzervativní strany David Cameron, který jednoznačně toto referendum prohrál.

Tím se pochopitelně rozpoutal boj o jeho nástupnictví nejen ve straně, ale zároveň jde i o křeslo příštího britského premiéra. Ten bude trvat ještě několik týdnů, pravděpodobně až do začátku září, kdy si Konzervativci na svém sjezdu zvolí nového předsedu.

Konec Jeremyho Corbyna

V politických kruzích v Británii se v těchto dnech ale také hodně hovoří o odchodu vůdce labouristů Jeremyho Corbyna, který toto referendum také prohrál, ale který zatím odstoupit nehodlá, i když ho k rezignaci vyzvalo na osm desítek poslanců jeho vlastní Labouristické strany. Corbynova politická budoucnost je tak zřejmě již také spočítaná, ačkoli si to on sám možná ještě neuvědomuje, respektive se tomu zatím nepodřídil.

A nyní ještě oznámil, že odchází vůdce další politické strany Nigel Farage, nepřehlédnutelná tvář kampaně za vystoupení Británie z Evropské unie. Zastavme se na chvíli u jeho rozhodnutí. Typicky je sám Farage vysvětluje tím, že si chce vzít „zpátky svůj život“, rozuměj život mimo politiku, a to dokonce s okamžitou platností. Odchází prostě hned.

Jak ale rozumět odpovědnosti člověka, který dohnal Británii k fatálnímu rozhodnutí v referendu a který vzápětí po svém triumfálním vítězství odchází ze scény? Není to právě zřeknutí se vlastní odpovědnosti? Odchod v okamžiku, kdy by měl právě začít rozhodovat o tom, jak dál?

Vůdce britských labouristů Jeremy Corbyn

Zřeknutí se odpovědnosti

Snadno se mu bude kritizovat ty, kdo nyní Británii povedou, nebudou to totiž mít lehké. Farage se ovšem nevzdává svého mandátu poslance Evropského parlamentu a jistě o něm ještě uslyšíme. A to je další paradox současné situace, že lidé, kteří se tak vehementně stavěli a staví proti Evropské unii a všemožně bojují proti jejím institucím, nemají zřejmě žádný vnitřní problém v těchto institucích, které neustále napadají, zůstávat dál.

Těsně po referendu Farage v Evropském parlamentu řekl něco, co stojí za zapamatování pro neobyčejnou aroganci. Prohlásil doslova: „Když jsem před lety přišel mezi vás (poslance Evropského parlamentu) a řekl jsem, že chci dostat Británii z Evropské unie, smáli jste se mi. Ale teď už se nesmějete.“

A je to také konec politické kariéry Nigela Farage. Dosáhl svého a může jít.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: Jan Bednář
Spustit audio