Jan Bednář: Nová taktika džihádistů

6. květen 2013

Vyšetřovatelé nedávného bostonského teroristického útoku se dosud zabývají otázkou, zda jeho hlavní osnovatel, šestadvacetiletý Tamerlan Carnajev, jehož rodina pochází z Čečenska, prošel opravdu nějakým teroristickým výcvikem islámských extrémistů, když loni na šest měsíců odjel ze Spojených států údajně na návštěvu k příbuzným v Dagestánu. Je to dost pravděpodobné, protože americké úřady pak obdržely od ruské zpravodajské služby dvojí varování, aby si na něj daly pozor.

Pravdu se ale už nejspíš nedozvíme a Tamerlán nám ji nepoví, neboť jak známo nepřežil přestřelku s policií, která ho přišla zatknout – jen tři dny po pumovém útoku v cílové rovince bostonského maratonu.

Jak ale uvádějí americká média, žádným formálním výcvikovým táborem teroristů procházet nemusel. Všechny potřebné informace k výrobě domácí teroristické bomby jsou totiž v současné době volně dostupné na internetu.

Podle dnešního článku v americkém deníku New York Times se propagandisté Al-Kajdy už několik let snaží získat na svou stranu odhodlané, osamocené věřící ve Spojených státech a vyzývají je k sólovým teroristickým útokům. Poskytují jim na internetu různé rady a podrobné návody, jak nejlépe sestrojit doma vyrobenou bombu a kam ji co nejšikovněji umístit, aby způsobila co největší škody a utrpení.

To mohlo Tamerlánovi docela stačit.

„Vřele doporučuji všem bratrům a sestrám na Západě, aby vzali v úvahu útok na Ameriku na jejím vlastním území,“ napsal například před časem člen jemenské odnože Al-Kajdy na internetu. Jeho pobočka této teroristické organizace umístila na web brožuru, v níž se na 65ti stranách navrhují všemožné formy útoků proti civilistům.

Na webových stránkách islámských extrémistů se vysvětluje to, co by se jinak potenciální pachatelé terorismu museli učit ve výcvikových táborech. Včetně návodů, jak vyrobit po domácku bomby z běžně dostupných věcí – stačí vám obyčejný kuchyňský tlakový hrnec, hřebíky a ocelové kuličky do ložisek a střelný prach z petard a raket ohňostrojů. A ještě nějaká hračka na dálkové ovládání.

„Tlakový hrnec by měl vybuchnout na zalidněném místě,“ uvádí se v tomto manuálu. „A je možné nastražit více takových bomb najednou,“ upozorňují ještě radikálové své učedníky.

Nová taktika se džihádistům v Bostonu vyplatila – a je opravdu velkou otázkou, zda naše civilizace je vůbec schopna takovémuto ohrožení čelit.

autor: Jan Bednář
Spustit audio