Jan Bednář: Obamova návštěva Asie

24. duben 2014

Americký prezident Obama se tento týden konečně vydal na dlouho připravovanou a vícekrát odkládanou návštěvu čtyř velkých asijských zemí, které Washington považuje za své politické spojence v této části světa. Cílem jeho cesty je hlavně „ujistit“ asijské spojence Washingtonu o trvající podpoře Spojených států a upevnit tak vzájemná spojenectví.

Během jednoho týdne navštíví americký prezident Japonsko, Jižní Koreu, Malajsii a Filipíny. A už z tohoto výčtu je na první pohled zřejmé, která důležitá velmoc této oblasti v programu jeho současné cesty chybí – je to samozřejmě Čína, dnes už daleko nejvýznamnější ekonomický a obchodní partner Spojených států na Dálném Východě, který však zároveň není blízkým politickým spojencem.

Čína ovšem právě v těchto dnech bedlivě sleduje všechny Obamovy kroky a činitelé v Pekingu hbitě odpovídají na jeho politické projevy.

Americký prezident Obama skoro symbolicky zahájil svoji cestu do Asie v Japonsku a samotný jeho přílet do Tokia, jak vtipně podotkl bývalý náměstek amerického ministra zahraničí Crowley, už splnil účel cesty. Americko-japonské spojenectví se totiž považuje za hlavní pilíř americké bezpečnostní strategie v Asii a pouhou svou přítomností tam prezident manifestuje, že toto spojenectví je pevné i přes napětí s Čínou a hrozby Severní Koreje.

Po schůzce s japonským premiérem Abem se Obama zmínil o současném teritoriálním sporu mezi Japonskem a Čínou o skupinu velmi malých ostrovů, které Japonsko nazývá Senkaku a Čína Diaoyu. Aniž by chtěl tento spor rozhodnout, Obama připomněl, že toto souostroví historicky ovládalo Japonsko a jeho nové vlastnictví nelze rozhodovat jednostranně a zdůraznil, že celou věc je nutno řešit mírovou cestou.

Americký prezident Barack Obama a japonský premiér Šinzó Abe na tiskové konferenci v Tokiu

Netrvalo dlouho a mluvčí čínského ministerstva zahraničí na schůzce s novináři prohlásil – cituji – „Bez ohledu na to, co kdo říká nebo dělá, nic nemůže změnit základní skutečnost, že tyto ostrovy jsou nedílnou součástí čínského území.“

Jak vidíme, současná Obamova cesta do Asie nemůže probíhat bez napětí, ač Japonsko patří k nejklidnějším zemím v této oblasti. Jeho návštěvu v Asii provázejí i jiné obavy a nejistota: Jižní Korea se dosud nevzpamatovala z nedávné tragédie, kdy si náhlé potopení trajektové lodi vyžádalo životy asi tří set mladých lidí, převážně středoškolských studentů.

Malajsie zase trpí kvůli zcela záhadné, neobyčejné katastrofě letadla svých aerolinií, při níž zřejmě zahynulo všech 239 osob na palubě včetně posádky.

A Filipíny, kam se Obama chystá na závěr své cesty, dosud s obtížemi překonávají následky mimořádně silného tajfunu Haiyan, který v loni v listopadu zabil šest tisíc lidí a asi čtyřem milionům lidí zničil domovy.

Není to tedy jen příjemná procházka.

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.