Jan Bednář: Papež se Evropském parlamentu zastal lidí na okraji společnosti

25. listopad 2014

Papežovi Františkovi se v úterý dostalo v Evropském parlamentu ve Strasbourgu mimořádně uctivého a vlídného přijetí a samozřejmě i soustředěné pozornosti během jeho projevu k evropským poslancům.

Není divu, vždyť to byla teprve druhá návštěva hlavy katolické církve v tomto legislativním sboru v dějinách – poprvé navštívil Evropský parlament papež Jan Pavel II. před více než čtvrt stoletím.

A všichni evropští politikové si jistě dobře uvědomují, jakou váhu ve veřejném mínění na našem kontinentu má katolická církev a její nejvyšší představitel sídlící ve Vatikánu.

Přes veškeré pocty a okázalé oficiální uvítání si ale papež František opět zachoval svou typickou osobní skromnost a svým vystupováním nepůsobil nijak upjatě. A jeho projev, jak se dalo čekat, se soustředil na otázky lidských práv.

Čtěte také

Znovu se zastával chudých a těch, kdo stojí na okraji společnosti, a zvláštní pozornost věnoval problémům bezprávných přistěhovalců a nezaměstnaným.

„Je čas podpořit politiku, která vytváří zaměstnanost,“ prohlásil František ve svém projevu, „a především je (podle něj) potřeba obnovit důstojnost pracujících a zajistit řádné pracovní podmínky.“

Papež se Evropském parlamentu zastal chudých a těch, kdo stojí na okraji společnosti. Zvláštní pozornost věnoval problémům bezprávných přistěhovalců a nezaměstnaným

A z tohoto hlediska kriticky hodnotil Evropu, v níž se vše jenom „točí kolem ekonomie, a ne kolem svátosti lidské osoby“.

Papež František také vyzval evropské státy, aby společně čelily problémům ilegálních přistěhovalců z Afriky a upozornil na to, že několik tisíc těchto zoufalých lidí se už utopilo při plavbě přes moře.

„Nemůžeme dovolit, aby se Středozemní moře stalo obrovským hřbitovem,“ prohlásil rezolutně papež v projevu k evropským poslancům.

Čtěte také

Podle odhadu mezinárodních institucí takto zahynuly jen v letošním roce více než 3000 lidí.

V této souvislosti hovořil papež František o tom, že Evropa by měla znovu nabýt nových sil a že její působení na mezinárodní scéně není dost energické.

Papež František

„Velké myšlenky, které kdysi Evropu inspirovaly,“ podotkl papež, „jako by ztrácely na přitažlivosti a bývají nahrazovány byrokratickým a technokratickým postupem evropských institucí.“

Ostatní svět podle papeže dnes pohlíží na Evropu jako na „unavenou stařenku“, která je stále méně „protagonistou“ dění.

Ačkoli návštěva papeže ve Strasbourgu byla velmi krátká, je zřejmé, že mohla dát evropským politikům i námět k hlubšímu zamyšlení.

autor: Jan Bednář
Spustit audio