Jan Bednář: Podezřelé okolnosti incidentu v Kuala Lumpur

20. únor 2017

Policejní vyšetřování vraždy nevlastního bratra severokorejského diktátora Kim Čong-nama, k níž došlo právě před týdnem v odbavovací hale letiště v hlavním městě Malajsie Kuala Lumpur, se zatím moc daleko nedostalo, ale na veřejnost už proniklo několik pozoruhodných informací.

Nejvýznačnější je asi videozáznam incidentu, jak jej zaznamenaly letištní bezpečnostní kamery a který v pondělí odvysílala ve svém zpravodajství japonská televize Fudži. Na záznamu je vidět Kim Čong-nam, jak ve světlém obleku a s černým batohem na zádech vchází do letištní haly a nejprve chvíli pozoruje obrazovku s informacemi o odletech a pak postupuje dál k odbavovacímu pultu a čeká.

V té chvíli k němu rychle přistupují dvě ženy, jedna zepředu a druhá zezadu a ta mu otírá přes obličej jakýsi hadřík a vzápětí obě zase mizí, každá ale jiným směrem. Jejich zákrok byl zjevně dobře připravený a nacvičený předem. Na dalších záběrech japonské televize se pak Kim Čong-nam dožaduje pomoci letištního personálu a gestikuluje, a pak už jen vidíme, jak ho odnášejí na nosítkách.

Má se za to, že byl otráven dosud neznámou látkou. Malajsijská policie údajně na letišti zadržela dvě ženy a jednoho muže. Jedna z žen prý vypověděla, že dostala peníze za účast na incidentu, který považovala za kanadský žertík. Muž má ale severokorejský pas a policie prý hledá čtyři další Severokorejce, údajně spojené s incidentem, ale ti už pravděpodobně odcestovali ze země.

Pochybnosti o „vůdcovských kvalitách“ bratra

Kim Čong-nam byl nejstarším synem někdejšího severokorejského diktátora Kim Čong-ila, jehož nejmladší syn Kim Čong-un nyní v Severní Koreji vládne velmi tvrdou rukou. Po smrti Kim Čong-ila se tradovalo, že Kim Čong-nam se pro následnictví nehodil a ostatně odešel do exilu už dávno předtím, ještě za života svého otce a sám prý o převzetí rodinné dynastie neměl zájem.

Žil pak na různých místech jihovýchodní Asie. Ani svého mladšího bratra ale jako nástupce svého otce moc neuznával a zde bude asi jádro celého problému. Před pěti lety byl zveřejněn jeho výrok, kdy si dovolil pochybovat o „vůdcovských kvalitách“ svého nevlastního a nejmladšího bratra. A to by jako motiv vraždy mohlo stačit.

Kim Čong-nam (vlevo) a jeho nevlastní bratr a severokorejský diktátor Kim Čong-un (vpravo)

„Severokorejský terorismus je stále smělejší,“ komentovala incident Jižní Korea.

Malajsie odvolala svého vylvyslance z Pchong-jangu a povolala severokorejského velvyslance v Kuala Lumpur k podání vysvětlení. Ten ovšem jakoukoli vinu popírá. Možná se malajsijské policii nepodaří ani potvrdit, že skutečně šlo o Kim Čong-nama, nemá totiž vzorky DNA jeho rodinných příslušníků.

autor: Jan Bednář
Spustit audio