Jan Bednář: Pohltí jihokorejský korupční skandál šéfa gigantu Samsung?

16. leden 2017

Již řadu týdnů pokračuje v Jižní Koreji korupční skandál nebývalých rozměrů. Jeho kontury se postupně začaly rýsovat loni na podzim, když vyšlo najevo, že jihokorejskou prezidentu Pak Kun-hje využívala její dlouholetá přítelkyně k získávání obrovských úplatků od velkých jihokorejských firem.

Paní Čche Son-sil, která se s prezidentkou důvěrně znala od dětství, využívala svého privilegovaného postavení v blízkosti vrcholu politické moci a příjimala od nejvýznamnějších jihokorejských podnikatelů peníze za údajný politický vliv a za vlídné zacházení ze strany vlády.

Když se tyto informace loni provalily, začali zejména mladí lidé v Jižní Koreji demonstrovat a protestní hnutí proti korupci postupně nabývalo na síle, až v závěru roku si vynutilo rezignaci prezidentky, respektive její prozatímní odvolání parlamentem pro podezření z účasti na korupci až do vyřešení a vysvětlení celého případu.

O oprávněnosti jejího odvolání z funkce má rozhodnout ústavní soud, zatímco jihokorejská prokuratura a policie pokračují ve vyšetřování. Od počátku jsou ale do případu zapleteny největší a neznámější jihokorejské firmy, jejichž manažeři zjevně o této praxi věděli dlouhá léta a účastnili se takového obchodování.

Vše si vynutila mládež

Nejnověji jihokorejský úřad zvláštního žalobce požádal o vydání zatykače na šéfa vůbec největšího jihokorejského podniku, světoznámého výrobce elektroniky značky Samsung. Vnuk zakladatele tohoto podniku a jeho dědic I Če-jong strávil minulý týden u policejního výslechu plných 22 hodin.

Jihokorejský úřad požádal o vydání zatykače na šéfa největšího jihokorejského podniku, světoznámého výrobce elektroniky značky Samsung Group I Če-jonga

Žaloba ho viní, že přítelkyni dočasně sesazené jihokorejské prezidentky zaplatil úplatky ve výši více než 36 milionu dolarů (v přepočtu šlo o 926 milionů českých korun). Firma Samsung ovšem obvinění odmítá.

Úplatky však podle dostupných informací mohly vést například k tomu, že se firmě Samsung před časem podařila fúze s jiným jihokorejským podnikem, aniž by státní úřady proti tomu něco namítaly. Přeneseně si tu situaci můžeme představit tak, že tamní úřad na ochranu hospodářské soutěže neměl námitky, když si gigant Samsung tuto fúzi tzv. vynutil.

Podobné obchodní praktiky nejsou ve světě byznysu nijak výjimečné, ale právě od toho existují i státní dozorčí orgány, aby i v oblasti soukromého, tedy kapitalistického podnikání existovala a dodržovala se určitá pravidla.

Jihokorejský korupční skandál je pozoruhodný z mnoha důvodů a nejzajímavější na tom je, že si to vše vynutila tamní mládež, zjevně nespokojená s politickými a společenskými poměry, které korupci dovolovaly.

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.