Jan Bednář: Problematika současné migrační vlny je předmětem mimořádného summitu EU

23. duben 2015

Představitelé Evropské unie se pokoušejí vyřešit problém, který žádné řešení nemá, což upřímně přiznávají i někteří evropští politikové. Jejich cílem v této chvíli je proto jen omezit alespoň ty nejhorší možné následky.

Faktem je, že nelegální přistěhovalci přicházejí do Evropy ze zemí třetího světa už mnoho let v počtu čím dál tím větším a dohromady je asi nic nemůže zastavit a jenom neobyčejně velká tragédie, k níž došlo o víkendu ve Středozemním moři, když se náhle utopilo skoro 900 lidí, upoutala teď k problému nelegálních přistěhovalců pozornost.

Jde ale o problém dlouhodobý, který pramení z prostého zjištění, že životní úroveň a všechny další hodnoty spojené s kvalitou lidského života, jsou v Evropě mnohonásobně vyšší než v Africe a zemích, odkud přistěhovalci přicházejí.

Přistěhovalectví ze zemí třetího světa do Evropy proto nelze zastavit, ale je možné se dohodnout alespoň na opatřeních, která by do jisté míry mohla zabránit tomu, aby se tolik zubožených lidí vydávalo dobrovolně do tak velkého nebezpečí, jak je tomu nyní.

Čtěte také

Kromě lepší pohraniční kontroly a důslednějších policejních zákroků proti pašerákům lidí, kteří na nelegální migraci uprchlíků přes Středozemní moře nehorázně vydělávají, by v nynější situaci zvláště pomohlo určité narovnání vnitřních poměrů v Libyi, kde nastal chaos po pádu režimu plukovníka Kaddáfího a trvá dodnes.

Právě vnitřní zmatek v této zemi je živnou půdou k působení mafií pašeráků a Libye se dnes stala „osvědčenou“ přestupní stanicí uprchlíků z mnoha zemí třetího světa, odkud vyplouvají pašerácké lodě plné ilegálních migrantů.

Uprchlíky zachráněné ze dvou lodí u Libye přivezla do Katánie loď italského námořnictva.

Je ale charakteristické, že členské země Evropské unie se až dosud nedokázaly shodnout na společném postupu. Italská vláda několik let žádala své partnery v Evropské unii, aby se podíleli na nákladech spojených se zachraňováním holých lidských životů ilegálních migrantů ve Středozemním moři.

Žádaná pomoc ale nepřišla a tak 31. října loňského roku italská vláda ukončila nákladné záchranné operace na moři, respektive je hodně omezila.

Čtěte také

Ani teď se evropští představitelé v mnoha věcech nedokáží shodnout. Výraznější pomoc nelegálním uprchlíkům z Afriky naráží na odpor těch západoevropských politických stran, které programově kritizují přílišnou otevřenost Evropy vůči přistěhovalcům – a jak víme, tyto strany jsou v posledních letech v západní Evropě na vzestupu.

Proto i reakce Evropské unie na současnou humanitární krizi ve Středomoří bude muset být omezená a to i přesto, že právě dnes se na Maltě konal pohřeb 24 lidí, kteří se v neděli utopili. Je to ale jen zlomek obětí.

autor: Jan Bednář
Spustit audio