Jan Bednář: Protesty v Hongkongu nekončí

6. říjen 2014

Demonstrace za demokracii v Hongkongu pozvolna slábnou, ale nekončí. Účastníci hromadných pouličních protestů ustoupili v pondělí z některých dosud obsazených míst, uvolnili hlavní silnici vedoucí k vládním úřadům, a umožnili tak úředníkům nastoupit do práce.

Ale neuposlechli výzvy, aby se rozešli, a velká část z nich je odhodlána nadále v protestech pokračovat.

Davy mladých lidí, převážně studentů, nadále okupují hlavní protestní stanoviště – magistrálu poblíž centrálních vládních úřadů. Jejich počet je ale viditelně menší než v minulých dnech. A vzniká tak otázka, jak dlouho ještě tyto protesty vydrží.

Podle názoru některých zahraničních pozorovatelů čínské vedení pravděpodobně počítá s tím, že dříve či později se účastníci pouličních protestů v Hongkongu unaví a pod dojmem marnosti protestů sami odejdou domů. Celá protestní akce by tak nakonec vyzněla do ztracena.

V této chvíli je ale na takovou prognózu ještě příliš brzy.

Čtěte také

Protestní hnutí v Hongkongu začalo před dvěma týdny okupováním centrální dopravní tepny. Organizovali je studenti na protest proti tomu, že v příštích volbách, které se ve městě uskuteční v roce 2017, mají být kandidáti předem prověřováni a schvalováni vedením komunistické strany Číny.

To podle názoru studentů odporuje zásadám skutečně svobodných voleb a studenti žádají, aby ve volbách za tři roky mohl kandidovat kdokoli a aby se žádný výběr kandidátů předem neprováděl. Bojují tak vlastně za všeobecné volební a hlasovací právo, které je součástí občanských práv.

Protesty v Hongkongu pokračují

Po prvním týdnu pouličních protestů zasáhla proti demonstrantům policie, ale to, jak se ukázalo, demonstranty neodradilo, naopak, jejich počet následně mnohonásobně vzrost. Ke studentům se pak přidali i obyčejní obyvatelé města a protesty za demokracii získaly širokou podporu. Minulý týden tyto demonstrace prakticky paralyzovaly normální chod města.

Úřady ale neustoupily a po dalších několika dnech se ale znovu začíná projevovat únava a mnozí, tzv. obyčejní občané se chtějí opět vrátit do práce bez omezování a vyčítají studentům, že jim v tom brání.

V minulých dnech došlo i k několika potyčkám mezi demonstranty a přívrženci čínského vedení. A je docela možné, že tyto incidenty nevznikly náhodou, že je vyprovokovali agenti komunistického režimu, to se hodnověrně zjistit nedá.

Studenti si samozřejmě nepřejí násilí a své demonstrace od počátku koncipovali jako nenásilné a tvrdému zákroku by se nejspíš ráda vyhnula i vláda. Měření sil tak bude asi ještě nějakou dobu pokračovat.

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.