Jan Bednář: Sestřelení civilního letadla je válečný zločin

28. červenec 2014

Prudké boje mezi vládními jednotkami a proruskými separatisty na východní Ukrajině dosud brání mezinárodním vyšetřovatelům dostat se na místo havárie letadla malajsijských aerolinií, které zde bylo sestřeleno před jedenácti dny.

Experti soudní medicíny a policisté z Nizozemska a Austrálie, kteří se snaží incident vyšetřit, byli dnes znovu donuceni se vrátit zpět do Doněcka, když v blízkosti své trasy na místo katastrofy zaslechli výbuchy a palbu.

Agentury hlásí, že v uplynulých 24 hodinách byla zaznamenána palba těžkého dělostřelectva u východoukrajinského města Horlivka a že o život tam přišlo nejméně několik civilistů.

Odhodlání vyšetřit příčiny katastrofy však nepolevuje a dále se ozývají hlasy, které požadují potrestání viníků.

Čtěte také

Přiřadila se k nim vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová, která ve své pondělní zprávě uvedla, že sestřelení malajsijského letadla nad Ukrajinou lze považovat za válečný zločin.

„Toto porušení mezinárodního práva a za těchto okolností,“ prohlásila vysoká komisařka OSN, „se rovná válečnému zločinu.“ A dodala, že je „nutné vyvinout veškerou možnou snahu, aby ti, kdo páchají válečné zločiny, ať už jsou kdekoli, byli postaveni před spravedlnost.“

Americké ministerstvo zahraničí zveřejnilo satelitní snímky, které údajně dokazují, že v minulých dnech byly vypáleny rakety na pozice ukrajinské armády z ruského území

Zpráva OSN dále uvádí, že v ukrajinském konfliktu bylo od poloviny dubna letošního roku zabito nejméně 1129 lidí a skoro tři a půl tisíce dalších bylo zraněno. Boje mezi ukrajinskými povstalci a vládními vojsky také vyhnaly z domovů více než 200 tisíc lidí, z nichž mnozí uprchli do Ruska.

Není to ale jen OSN, kdo sleduje pozorně současné události na Ukrajině z hlediska mezinárodních dohod. Například americká nevládní skupina Human Rights Watch, která obhajuje lidská práva, minulý týden obvinila obě strany konfliktu, že střílí raketové granáty do civilisty obydlených oblastí, a vyzvala je, aby s takovými útoky přestaly.

Čtěte také

Americké ministerstvo zahraničí zase zveřejnilo satelitní snímky, které údajně dokazují, že v minulých dnech byly vypáleny rakety na pozice ukrajinské armády z ruského území. To by samozřejmě představovalo přímé zasahování Ruska do tamního konfliktu.

Rusko ovšem oficiálně nadále popírá, že by vojensky jakkoli podporovalo proruské povstalce na Ukrajině. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v pondělí prohlásil, že doufá, že v příštích dnech budou rozmístěni na ukrajinsko-ruských hranicích pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Ukrajina, Lysyčansk. Americká nevládní skupina Human Rights Watch minulý týden obvinila obě strany konfliktu, že střílí raketové granáty do civilisty obydlených oblastí, a vyzvala je, aby s takovými útoky přestaly

Lavrov také vyzval Západ, aby nečinil ukvapené závěry ohledně toho, kdo nese vinu za pád malajsijského letadla, dokud se incident opravdu nevyšetří. A vyjádřil naději, že sankce, která na Rusko uvalil Západ, se minou účinkem.

Rusko podle jeho slov kvůli tomu „nepropadne hysterii“ a ani nebude na sankce odpovídat stejným způsobem.

Je ovšem možné, že právě tento týden budou oznámeny nové sankce namířené proti Rusku, které nyní připravuje Evropská unie.

autor: Jan Bednář
Spustit audio