Jan Bednář: Severní Korea provokuje

22. květen 2017

Severokorejský raketový program zjevně postoupil do další vývojové fáze. V neděli uskutečnila Severní Korea už druhou zkoušku balistické střely středního doletu v rozmezí jednoho týdne.

Zatímco minulou neděli bylo prý cílem testu ověřit schopnost střely nést velkou jadernou hlavici a severokorejská raketa uletěla zhruba 700 kilometrů, tentokrát podobná raketa uletěla jen 500 kilometrů, ale vznesla se do výšky asi 560 kilometrů a byla vybavena mnohem náročnější technologií než dříve.

Nejpodstatnější pokrok, kterého Severní Korea dosahuje z hlediska vojenského využití, je použití pevného paliva k pohonu balistické střely. Pevné palivo je totiž mnohem náročnější na výrobu než kapalné palivo těchto raket a má tu neobyčejnou výhodu, že raketu s pevným palivem lze poměrně nepozorovaně rozmístit velmi dlouhou dobu před útokem a pak jenom počkat s jejím odpálením na nějakou vhodnou příležitost.

Významným faktorem zde je tedy překvapení, které odpálení balistické střely může způsobit.

„Výroba pevného raketového paliva je obtížná,“ poznamenal k tomu jeden z šéfů amerického programu pro globální bezpečnost David Wright s tím, že například Číně nebo Francii trvalo několik desítel let, než byly schopny tento druh paliva umístit do svých raket středního doletu.

Nejpodstatnější pokrok, kterého Severní Korea dosahuje z hlediska vojenského využití, je použití pevného paliva k pohonu balistické střely

Zachovat klid a zdrženlivost

Pokud tuto technologii už ovládá i Severní Korea, je to velmi nebezpečné.

Připomeňme, že Severní Korea letos uskutečnila již 11 raketových zkoušek a loni dvakrát vyzkoušela jaderný výbuch. Nevyzpytatelný severokorejský vůdce Kim Čong-un čas od času hovoří o tom, že chce zaútočit na Spojené státy americké a ohrožuje také jejich spojence na Dálném Východě, tedy především Jižní Koreu a Japonsko.

Oba tyto státy nejnovější severokorejskou raketovou zkoušku ostře odsoudily. Japonský premiér Šinzo Abe žádá, aby se hrozba ze Severní Koreje stala jedním z hlavních námětů nadcházející schůzky nejvyšších představitelů skupiny G7 na Sicílii, které se zúčastní také nový americký prezident Donald Trump. V úterý se kvůli tomu také sejde mimořádně Rada bezpečnosti OSN a bude jednat za zavřenými dveřmi.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un podle tamní tiskové agentury prohlásil, že nejnověji vyzkoušená raketa splňuje všechny požadavky pro využití ve vojenských operacích a že „tento typ rakety se má rychle začít vyrábět ve velkém s cílem vyzbrojit strategické síly severokorejské lidové armády“.

Nevyzpytatelný severokorejský vůdce Kim Čong-un čas od času hovoří o tom, že chce zaútočit na Spojené státy americké

Mezinárodní napětí kolem raketových zkoušek Severní Koreje se snaží trochu tlumit Čína, poslední a prakticky jediný diplomatický spojenec tamního režimu. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí naléhala, aby všechny zúčastněné strany zachovaly klid a zdrženlivost.

Je ale otázka, jak se k tomuto problému postaví americký prezident Donald Trump, který už dříve naznačil, že případný preventivní úder proti Severní Koreji je možný.

autor: Jan Bednář
Spustit audio