Jan Bednář: Severokorejská diplomatická ofenzíva a diktátorova sestra

12. únor 2018

Zahájení zimních olympijských her v jihokorejském Pchjong-Čchangu provázela v uplynulých dnech nebývalá diplomatická a mediální ofenziva severokorejského režimu, jež ve spojitosti s vrcholnou světovou sportovní soutěží vytváří dojem, že se na Dálném východě konečně „pohnuly ledy“.

Až do konce minulého týdne nikdo nečekal, že severokorejský diktátor Kim Čong-un zařadí do čela početné státní delegace, doprovázející severokorejské atlety na olympiádu, svoji vlastní, jen o trochu mladší sestru a zřejmě též jemu osobně nejbližší a politicky nejvýznamnější členku vládnoucí dynastie.

A slečna Kimová navíc nepřijela do Jižní Koreje s prázdnýma rukama: jak se v sobotu ukázalo, přivezla s sebou ručně psaný dopis svého bratra – osobní pozvání jihokorejskému prezidentovi Munovi k návštěvě Severní Koreje a setkání s Kimem Čong-unem.

Stojí za pozornost, že jihokorejský prezident Mun Če-into pozvání na místě jednoznačně nepřijal, ale vyjádřil se velmi diplomaticky. Je mu totiž jasné, že cestu do Severní Koreje a případné jednání s Kim Čong-unem musí nejprve důkladně prohovořit se svým hlavním strategickým a vojenským spojencem v regionu, Spojenými státy.

Jinak se ale Mun ke slečně Kimové choval po celou dobu velmi přívětivě, srdečně ji uvítal a spolu s ní také tleskal ve stoje společnému družstvu jihokorejských a severokorejských sportovců během zahajovacího ceremoniálu.

Americký viceprezident Mike Pence ani náznakem severokorejskou emisarku nepozdravil

Cesta ze slepé uličky

Mnohem méně diplomaticky se v téže chvíli zachoval americký viceprezident Mike Pence, který nejen že při uvítání korejské sportovní družiny nepovstal, nýbrž zůstal poněkud nezdvořile sedět.

Dokonce ani náznakem severokorejskou emisarku nepozdravil, ačkoli byl od ní vzdálen doslova na dosah jedné ruky. „Promarněná příležitost“ – tak hodnotí jeho diplomatické působení v Pchjong-Čchangu americká televizní stanice CNN.

Zatímco sestra severokorejského tyrana dokázala udržet skoro po celou dobu své návštěvy v Jižní Koreji na obličeji přívětivý úsměv, který lze považovat za součást velmi efektní severokorejské diplomatické ofenzivy, americký viceprezident vyhlížel na fotografiích z olympiády spíše sveřepě a nekompromisně.

Teprve při návratu do USA se Pence vyjádřil v tom smyslu, že americká vláda nemá nic proti případným rozhovorům s představiteli Severní Koreje a že je dokonce ochotna se jich též účastnit bez předchozích podmínek, pouze nehodlá ustoupit od sankcí vůči Severní Koreji, dokud bude pokračovat tamní jaderný program.

Jan Bednář

Jisté je, že právě jihokorejský prezident Mun bude muset nyní postupovat velmi opatrně. Ani doma totiž nemá myšlenka sblížení se Severní Koreou plnou podporu. Ale je to politický kurs, který by mohl vyvést jeho zemi ze slepé uličky.

autor: Jan Bednář
Spustit audio