Jan Bednář: Snowdenův omyl

11. červen 2013

Americké ministerstvo spravedlnosti zahájilo v pondělí vyšetřování úniku informací, k němuž se přiznal devětadvacetiletý bývalý zaměstnanec zpravodajské služby CIA Edward Snowden. Ten se momentálně skrývá v Hong-kongu a údajně chce požádat o azyl v některé další zemi.

Minulý týden britský deník Guardian a americký list Washington Post uveřejnily články o tom, že americké úřady - Národní bezpečnostní agentura a Federální úřad pro vyšetřování - shromažďují nelegálně z centrálních serverů velkých internetových společností údaje o internetové a telefonní komunikaci. Jedná se o tak zvaná „metadata“, což jsou údaje o telefonních hovorech, jejich délce, datu a místa odkud se uskutečnily.

Miliony údajů o telefonní a internetové komunikaci shromažďuje a zpracovává už řadu let americká Národní bezpečnostní agentura v rámci svého programu boje s terorismem. Bylo tak rozhodnuto po velkém teroristickém útoku na Spojené státy, který se uskutečnil 11. září roku 2001 a kterému předchozí opatření zpravodajských služeb nedokázaly zabránit, ani jej předem odhalit.

Nevíme samozřejmě, zda bylo shromažďování dat v uplynulých dvanácti letech americkým zpravodajským službám užitečné – to je stejně tajné jako veškerá jejich činnost. Je ale dost možné, že nějak užitečné bylo, neboť od té doby nedošlo k žádnému teroristickému útoku, který by byl jen vzdáleně srovnatelný s tím, k čemu došlo v září roku 2001 v New Yorku a Washingtonu.

Mladý pan Snowden si to ovšem nemusí pamatovat. Bylo mu v té době 17 let.
Avšak Amerika se cítila ohrožena – právem. A přistoupila k bezpečnostním opatřením, která považovala za nutná a která by nemusela použít, kdyby ji nehrozilo tak extrémní nebezpečí jako tenkrát.

Pan Snowden řekl v Hong-Kongu novinářům, že nechce žít ve světě, kde je možné nahrávání všech telefonických hovorů a internetových zpráv. Proto prý údaje zveřejnil. Stálo by za to se ho zeptat, zda místo toho chce žít ve světě, v němž má terorismus zelenou, kdy je možné vraždit tisíce nevinných lidí jen proto, aby nějaká extremistická skupina na sebe upozornila.

Máme v dnešním světě kolem sebe dost případů, kdy nějaký pomatený náboženský fanatik bezhlavě zaútočí na civilisty. Jejichž zmařené životy jim nikdo nevrátí. A tak určitá opatření jsou nutná.

Omyl lidí, jako je Edward Snowden, je hluboký. A není divu, že zakladatel Wikileaks Julian Assange mu aplauduje. Jsou na stejné lodi. Assange Snowdenovi dokonce radí, kam emigrovat, aby ho nechytili. Sám se musí skrývat na ekvadorském velvyslanectví v Londýně, které nemůže opustit, protože by ho zatkli. Oba se domnívají, že bojují za svobodu lidstva. Ale jakou svobodu a pro koho ji chtějí?

autor: Jan Bednář
Spustit audio