Jan Bednář: Svět vzpomíná na Osvětim a varuje do budoucna

27. leden 2015

Letošní 70. výročí osvobození nacistického koncentračního tábora v Osvětimi, které připadá právě na 27. ledna, kdy v roce 1945 vstoupila do tábora Rudá armáda, se stalo politicky významnou a velmi důstojnou připomínkou historických událostí, které se nesmazatelně zapsaly do paměti všech, kdo tuto dobu prožili, i těch, kdo o tom jenom slyšeli z vyprávění.

Dodnes tyto události budí hrůzu a u mladých lidí asi i neskutečný pocit čehosi, co si ani nedovedeme reálně představit.

Letošní 70. výročí osvobození Osvětimi je také pravděpodobně poslední, jehož se mohli účastnit ve větším počtu samotní pamětníci, lidé, kteří holocaust prožili na vlastní kůži.

Slavnostní tryzny přímo Osvětimi, pořádané k této příležitosti, se letos zúčastnily 300 bývalých táborových vězňů.

Jedna z nich, Halina Birenbaumová, promluvila na dnešním slavnostním shromáždění v Osvětimi hned po polském prezidentovi Bronislawu Komorovském, který pietní shromáždění zahájil.

Čtěte také

Hovořila o svých zážitcích a zkušenostech z koncentračního tábora, ale i obecněji o dějinných souvislostech a příčinách nacistického vraždění a zmínila se v neposlední řadě také o současné době, kdy jakoby znovu ožívají projevy antisemitismu a xenofobie.

Souběžně s pietní vzpomínkou v polské Osvětimi probíhalo v úterý odpoledne podobné shromáždění i u nás, v Terezíně a na obou těchto připomínkových slavnostech vystoupili jak oficiální a političtí představitelé, tak také pamětníci – účastníci a potomci účastníků někdejších událostí.

 Pietní shromáždění k uctění památky obětí nacistického koncentračního tábora Osvětim u příležitosti 70. výročí jeho osvobození

A je příznačné pro všechny tyto připomínkové akce, že kromě minulosti se hodně hovoří také o současnosti a o novém nebezpečí extremismu a antisemitismu.

Současné hrozby a napětí ve společnosti se naplno projevily zejména během nedávných teroristických útoků v Paříži, kdy jeden z islámských extremistů – na první pohled zcela bezdůvodně – zavraždil několik Židů.

To vše má samozřejmě i své politické následky. Stojí za povšimnutí, že třeba francouzský prezident Hollande dnes podle agentury Reuters reagoval na nabídku izraelského premiéra Netanjahua, aby se francouzští Židé přestěhovali do Izraele.

Hollande je naopak v projevu v Paříži v připomínce 70. výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi vyzýval, aby zůstali a doslova řekl: „Pro vás, Francouze židovské víry, je místo zde, Francie je vaše zem, váš domov.“

Je vidět, že dnešní Evropa se cítí znovu ohrožena – a kromě vzpomínek slouží letošní výročí též jako varování.

autor: Jan Bednář
Spustit audio