Jan Bednář: Trump zve Zemana do Bílého domu

7. prosinec 2016

Nově zvolený americký prezident Donald Trump má v této chvíli hodně práce s nominací vhodných osob do vládní administrativy, která, jak víme, převezme exekutivní moc v zemi spolu s prezidentem v druhé polovině ledna.

Některé klíčové vládní posty se Trumpovi už podařilo obsadit, většinou výraznými, jemu názorově spřízněnými osobnostmi americké politiky a veřejného života, ale řadu dalších nominací do své vlády Trump ještě neohlásil a dá se očekávat, že celý svůj vládní tým bude moci představit až na konci tohoto či na začátku příštího roku.

Je proto trochu překvapivé, že právě v této době, kdy ještě není prezidentem a kdy má spoustu elementárních starostí s tím, aby po svém nástupu do Bílého domu disponoval skutečně efektivním souborem spolupracovníků a schopných odborníků v příslušných vládních rezortech, si našel čas na telefonát do Prahy českému prezidentovi Miloši Zemanovi.

Vysvětlit se to dá snad jen zvlášť blízkými osobními styky, českými kontakty na lidi v jeho okolí, kteří ho k takovému kroku přesvědčili. Možná Ivana Trumpová, jeho první manželka, která je, jak všichni víme, českého původu a která se s ním sice už dávno rozvedla po velmi tvrdém soudním řízení o společný majetek, ale která s ním nakonec má tři dnes už dospělé děti, mohla být touto našeptávající osobností.

Zvláště poté, co ji český prezident Zeman sám zatelefonoval do Ameriky a podpořil ji v myšlence, že by se mohla stát velvyslankyní Spojených států v Praze. Zeman při té příležitostí dokonce veřejně prohlásil, že Ivanka Trumpová by byla „nejlepší“ nominantkou ze všech ostatních na tento diplomatický post.

Jak se obraz vybarví

Ivana Trumpová na Ještědu

To je poměrně silná přihrávka na smeč pro paní Trumpovou, která má, jak rovněž víme i z českého prostředí, dost sportovního ducha.

Vzhledem k tomuto rodinnému poutu se dá očekávat, že nově zvolený americký prezident Donald Trump nevynechá Českou republiku, až bude plánovat svoji první cestu do Evropy a je jen přirozené, že také přijme nabídku českého prezidenta Miloše Zemana k osobnímu setkání na Pražském hradě.

Nejspíš ještě předtím ale dojde, máme-li věřit včerejšímu oznámení mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka, k návštěvě Miloše Zemana v Bílém domě, poměrně brzo po nástupu nového prezidenta, zřejmě už v dubnu příštího roku.

Protokolární načasování návštěvy se samozřejmě ještě může změnit, americký prezident bývá zvláště po nástupu do úřadu mimořádně zaneprázdněný, ale už to, že něco takového mohlo zaznít v telefonickém rozhovoru, staví Českou republiku a prezidenta Zemana osobně do jiného světla než dosud.

I když na to, jak přesně se tento obraz vybarví, si ještě budeme muset počkat.

autor: Jan Bednář
Spustit audio