Jan Bednář: Trumpův málo šťastný týden

17. srpen 2017

Na první pohled je jasné, že události posledních několika dnů nečekaně vážně poškodily důvěru a pověst amerického prezidenta Donalda Trumpa v očích velkého množství Američanů.

Zdánlivě drobné chyby a nepřesnosti v jeho veřejných vystoupeních, poněkud nešikovná prohlášení a málo promyšlené výroky před novináři na tiskové konferenci mají ve svém součtu doslova zničující efekt na jeho administrativu a zdá se, že nyní také rychle rozmnožují počet jeho politických odpůrců.

Nejen opoziční demokraté, ale i řada významných členů jeho vlastní republikánské strany se v těchto dnech obrátila proti prezidentovi Trumpovi a někteří se od něj i veřejně distancovali.

Jsou mezi nimi význační američtí podnikatelé a představitelé armády, která má ve Spojených státech obrovský respekt, někteří prezidentovi poradci a blízcí spolupracovníci dokonce rezignovali na své funkce, což vedlo Donalda Trumpa ke zrušení dvou poradních sborů.

Demonstrace v Charlottesville

Nepřímou kritiku současného prezidenta vyjádřili zcela nezvykle i dva jeho předchůdci v Bílém domě, otec a syn Bushovi, kteří vydali společné prohlášení, v němž sice Trumpa přímo nejmenují, ale jejichž politický vzkaz v tomto ohledu je úplně jasný.

Generál Robert Lee

Příčinou nečekaně vážného politického karambolu Donalda Trumpa se stala zdánlivá maličkost - a sice, že nedokázal jednoznačně a opravdu přesvědčivě odsoudit projevy rasismu a pravicového extrémismu, k nimž došlo na demonstraci ve Virginii minulou sobotu.

Po ní následovaly hromadné protesty odpůrců údajné nadřazenosti bílé rasy a nové násilnosti a útoky, které už mají i obět na životě, 32letou ženu, kterou zabil svým automobilem pravicový extrémista.

Jak dnes píše deník New York Times, Donald Trump dostal v minulých dnech několikrát příležitost americké neonacisty odsoudit, ale kupodivu jí dostatečně nevyužil.

Donald Trump

Je zajímavé, že nejnovější politické spory ve Spojených státech vynášejí do popředí také dlouhodobý konflikt mezi historiky o interpretaci novodobých amerických dějin. Sobotní demonstraci pravicových radikálů ve Virginii totiž předcházelo svržení sochy generála Roberta Lee ve městě Charlottesville a přejmenování tamního náměstí.

Generál Lee bojoval v americké občanské válce za Konfederaci, která, jak víme, válku nakonec prohrála a z pohledu vítězů, tedy Severu a Washingtonu, byl představitelem té špatné válečné strany.

Přesto má dnes v jižních státech americké unie spoustu soch a je tam dodnes uctíván jako válečný hrdina. To se některým historikům nelíbí a tvrdí, že jeho sochy by měly být strženy. Ukazuje se ale, že je to hodně výbušné téma.

autor: Jan Bednář
Spustit audio