Jan Bednář: USA obvinily Rusko z porušení dohody INF

29. červenec 2014

Podle Spojených států Rusko porušuje jednu ze základních dohod vzájemného jaderného odzbrojení. Jde o dohodu, kterou v roce 1987, na samotném sklonku studené války, jen dva roky před pádem komunistických režimů ve východní a střední Evropě, podepsali tehdejší americký prezident Ronald Reagan a nejvyšší sovětský představitel Michail Gorbačov.

Dohoda známá pod anglickou zkratkou „INF“ eliminovala tehdy celou jednu kategorii jaderných zbraní – velmi nebezpečné a všeobecně obávané střely středního doletu. Týkala se zejména střel s plochou dráhou letu odpalovaných ze země, které mohou zasáhnout cíl vzdálený v rozmezí pěti set až pět a půl tisíce kilometrů.

Vzhledem k tomu, že se jedná o dohodu, která ve své době výrazně přispěla k uvolnění napětí mezi Spojenými státy a Sovětským svazem, a tím i k definitivnímu ukončení studené války, považuje americká strana její přehlížení současným vedením v Kremlu za velmi vážnou věc.

Dohoda zakazuje „vlastnictví, výrobu a zkoušky“ raket středního doletu i vlastnictví a výrobu příslušných odpalovacích zařízení. Není to ale poprvé, co Rusko tuto dohodu porušilo – poprvé to bylo už před šesti lety, při zkoušce nové ruské střely s plochou dráhou letu v roce 2008.

Čtěte také

Letos v lednu referoval o podobném porušení této dohody americký deník New York Times a nedávno zřejmě došlo k dalšímu takovému incidentu. V pondělí tohoto týdne poslal podle tohoto deníku americký prezident Obama dopis v té věci ruskému prezidentovi Putinovi prostřednictvím amerického velvyslanectví v Moskvě. A americká vláda zároveň informovala své spojence v Severoatlantické smlouvě o porušování dohody.

O záležitosti hovořil údajně telefonicky v těchto dnech i americký ministr zahraničí John Kerry se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem a vyzval Moskvu k dodržování dohody.

Ruský prezident Vladimir Putin

„Spojené státy jsou odhodlány prosazovat dohodu INF,“ řekl v televizi CNN vysoce postavený člen americké vlády, „žádáme Rusko, aby se vrátilo k dodržování svých závazků a zlikvidovalo nepovolené předměty ověřitelným způsobem.“

Problém ale je, jak vysvětlují američtí odborníci, že porušení dohody – jakým je samotná zkouška rakety středního doletu – představuje něco, co se už stalo a co Rusko nemůže vzít zpět.

Spojené státy však požadují, aby Rusko v souladu s dohodou zlikvidovalo nejen rakety, ale i příslušné odpalovací rampy. Zatímco rakety jsou relativně malé a lze je poměrně snadno schovat, jejich odpalovací zařízení lze dnes poměrně dobře lokalizovat.

Korespondent britské BBC Nick Childs uvádí nová obvinění Ruska do souvislostí se současným vývojem na Ukrajině a všeobecným zhoršováním vztahů mezi oběma velmocemi. Historicky významná americko-sovětská dohoda INF by podle jeho soudu mohla být vzorem dalším zemím a neměla by upadnout v zapomnění.

autor: Jan Bednář
Spustit audio