Jan Bednář: V Americe vypukla bitva o Senát

4. listopad 2014

Americké volby v polovině čtyřletého funkčního období prezidenta se nikdy netěší tak velké pozornosti jako samotné prezidentské volby a účastní se jich pravidelně mnohem méně voličů, ale určitě nejsou bezvýznamné.

V systému americké zastupitelské demokracie hrají naopak velice důležitou roli.

Konají se vždy první úterý v listopadu, dva roky po prezidentských volbách, a v sázce je jako vždy složení celé dolní komory Kongresu, Sněmovny reprezentantů, která má 435 členů.

Toto těleso je základním instrumentem legislativního procesu ve Spojených státech, podobně jako v České republice je to Poslanecká sněmovna.

Kromě toho dnes Američané volí také třetinu Senátorů, 36 guvernérů amerických států a bezpočet místních zastupitelů v komunálních volbách.

Podle průzkumů veřejného mínění nebude ani letos účast ve volbách vysoká – už proto, že Američané nejsou spokojeni s tím, jak jejich politický systém v posledních letech funguje.

Čtěte také

Velká část Američanů je prý znechucena nekonečnými šarvátkami mezi republikány a demokraty v Kongresu, které zásadně zpomalují a znesnadňují legislativní proces a ve svých důsledcích znemožňují prezidentovi prosazovat jakýkoli program.

Prezident je už dlouho v jakémsi „pevném sevření“ se členy Kongresu, jak se tomu v Americe říká – jako dva zápasníci džudo, kteří se navzájem drží a nemohou se hnout – a zdá se, že ani po dnešních volbách se situace nezlepší. Naopak, toto „sevření“ bude možná ještě pevnější.

Americký prezident Barack Obama

Začala totiž velká bitva o Senát. Vládnoucí demokraté měli doposud v Senátu většinu pouhých pěti mandátů a republikánům proto stačí, aby získali navíc šest senátorských křesel, oproti těm, co mají, aby ovládli i druhou komoru Kongresu.

V dolní komoře, ve Sněmovně reprezentantů, už republikáni vládnou dávno a předpokládá se, že nyní svoji pozici ještě posílí, a pokud by navíc získali do svých rukou i horní komoru, Senát, mohl by prezident veškeré své další legislativní kroky předem vzdát. Kongres by mu je prostě neschválil.

Vzhledem k tomu, že popularita prezidenta Obamy je nyní na nejnižším bodě od jeho zvolení vůbec a pohybuje se kolem 40 procent, je porážka demokratů v nynějších volbách asi nevyhnutelná.

Jak velká porážka to bude, se ale dovíme až po sečtení všech hlasů.

autor: Jan Bednář
Spustit audio