Jan Bednář: Válečné hrozby Severní Koreje

12. březen 2013

Když se v loňském roce relativně mladý severokorejský vládce Kim Čong-un, který se v této zemi chopil politické moci po smrti svého otce, diktátora Kim Čong-ila v prosinci roku 2011, začal objevovat na veřejnosti v civilních šatech západního střihu a dokonce i po boku své manželky, kterou do té doby nikdy nikdo na veřejnosti nespatřil, mohli získat někteří západní pozorovatelé tamní politické scény dojem, že se možná severokorejský režim změní.

Kim Čong-un navštívil loni mimo jiné koncert populární hudby a objevil se třeba na horské dráze v parku, což jsou místa, kam diktátoři obvykle nechodí.

Po třetí severokorejské jaderné zkoušce a studené sprše velmi ostré válečné rétoriky minulých dnů však už nikdo nemůže doufat, že by Severní Korea snad chtěla vystoupit z mezinárodní izolace a zavést nějaké vnitřní politické reformy. Vojenské výhrůžky, které se odtamtud nyní ozývají, nejsou naštěstí reálné – Severní Korea například nemůže preventivně zasáhnout jadernou střelou Spojené státy, jak vyhrožuje, protože takovou střelu ještě nemá, ale mohla by zasáhnout nejbližší sousedy – Jižní Koreu a Japonsko. A to je dostatečná hrozba na to, aby okolní svět nenechávala v klidu.

„Až přijde rozkaz, měli byste rozsekat šílené nepřátele na kusy a totálně je zničit, aby viděli, jaká je skutečná válka,“ prohlásil dnes doslova Kim Čong-un v projevu k příslušníkům dělostřelecké baterie poblíž hranic s Jižní Koreou. Podle severokorejských státních médií označil Kim za prioritní cíl jejich dělostřeleckého útoku jeden jihokorejský ostrov a vyzval vojenské velitele, aby mu pak poslali fotografii ostrova v plamenech. Po včerejším vypovězení příměří s Jižní Koreou se nedají jeho slova brát na lehkou váhu, i když válka ještě nezačala.

Jižní Korea zatím snáší agresivní slovní výpady severokorejského režimu se stoickým klidem. Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje, která nastoupila do svého úřadu teprve před dvěma týdny a je první ženou – prezidentkou – v dějinách Jižní Koreje, zavedla jen nezbytná bezpečnostní opatření, zatímco nedaleko pokračuje pravidelné vojenské cvičení jihokorejské armády a námořnictva spolu se Spojenými státy. Americké ministerstvo financí uvalilo včera sankce na severokorejskou banku zahraničních obchodu a čtyři vysoké severokorejské úředníky, kteří se angažují ve výzkumu atomových zbraní.

Situace na Dálném Východě je proto nyní hodně napjatá a všichni se v této chvíli nejvíc bojí nějakého náhodného incidentu, který by snadno mohl vyvolat velký válečný konflikt a mít tak nedozírné následky.

autor: Jan Bednář
Spustit audio