Jan Bednář: Vrtulníky zachraňovaly horolezce z Everestu

27. duben 2015

Dva dny po zemětřesení v Nepálu se podle agenturních zpráv vyšplhal počet oficiálně potvrzených obětí na 3726. Celkový počet zabitých ale může být ještě o hodně vyšší, asi kolem 5000, protože skupinám záchranářů se zatím nepodařilo dostat do některých nejhůře postižených míst.

Zatímco v sobotu, v den katastrofy, a v neděli znesnadňovalo postup záchranářů špatné počasí, v pondělí vysvitlo slunce a vrtulníky konečně mohly přepravovat dolů horolezce, kteří uvízli ve vysokých polohách na cestě k vrcholu nejvyšší hory světa.

Přepravovat ale mohly kvůli řídkému vzduchu v tak vysokých polohách vždy jen dvě osoby a odhaduje se, že na svazích Mont Everestu uvízly možná stovky lidí, kteří se teď nemohou dostat dolů, protože zemětřesení a následné laviny zničily všechny žebříky, záchytné body i přístupové cesty.

V hlavním městě Nepálu Kathmandú, které má za normálních okolností jeden milion obyvatel, je devastace naprostá a tisíce lidí odtud nyní utíkají, jak mohou.

Město je už dva dny bez elektřiny a po mnoha ničivých otřesech tam prý dochází i jídlo a voda.

Čtěte také

Na letišti tam čekají v dlouhých frontách na lístky, které nejsou k mání, tisíce zoufalých cizinců i místních občanů, aby odtud mohli uniknout.

Sobotní zemětřesení bylo o síle 7,9 tzv. Richterovy škály a následné otřesy byly slabší, ale způsobily mimořádně velké škody, prý proto, že se jednalo o relativně blízké otřesy pod povrchem země.

Nepálská metropole Káthmándú po silném zemětřesení

Jak vysvětlil český seismolog Aleš Špičák, základy Himiláje se v sobotu pohnuly o 10 metrů v mimořádně malé hloubce asi dvou kilometrů pod zemí, což přispělo ke zvláště ničivému účinku.

Nepálské úřady samozřejmě nejsou na tak velkou katastrofu připraveny a hned požádaly o pomoc okolní svět.

Indie obratem poslala vojenské helikoptéry a zdravotnický materiál a na záchranných pracech se podílela hlavně Čína a Pákistán.

Také tam zemětřesení zabíjelo – 66 lidí přišlo o život na hranicích Indie a nejméně 20 zahynulo v Tibetu.

Mezinárodní pomoc ale přicházela brzy i z dalších zemí – třeba ze Spojených států, Austrálie, Británie a Nového Zélandu. A připojuje se i Česká republika.

Podobnou přírodní katastrofu, nebo možná ještě větší, zažili v Nepálu naposledy před 81 lety. V roce 1934 tam při velkém zemětřesení přišlo o život 8500 lidí. Doufejme, že tentokrát budou následky katastrofy menší.

autor: Jan Bednář
Spustit audio