Jan Bednář: Vznikla evropská bankovní unie

16. duben 2014

Evropský parlament v úterý definitivně schválil dlouho připravovaný plán, který má zajistit větší stabilitu bankovního sektoru v zemích Evropské unie.

Bezprostředním podnětem k tomu byly odstrašující zkušenosti z neobyčejně silné a vleklé finanční a ekonomické krize, která propukla v zemích eurozóny naplno před šesti lety a dosud ve svých následcích vlastně neskončila.

Nezaměstnanost v mnoha zemích EU zůstává stále vysoká, produktivita národního hospodářství stagnuje a ani maximální snižování úrokové míry zatím nepomáhá viditelnému rozvoji v podnikání a nastartování znovu ekonomického růstu.

Po roce 2008 učinila Evropa zkušenost, kterou určitě nechce opakovat, a vznik evropské bankovní unie je asi jedním z nejdůležitějších kroků k nápravě evropského finančního a ekonomického systému. Má zabránit tomu, aby případné neúspěchy v hospodaření v některé zemi a následné bankroty podniků a peněžních ústavů nesli na svých bedrech výhradně anebo v prvé řadě daňoví poplatníci.

Naopak systém, který Evropa zavádí, chce převést tuto odpovědnost primárně na akcionáře bank a poskytovatele úvěrů.

Od podzimu letošního roku začne působit nový evropský rozhodovací orgán, k jehož pravomocem patří převádění bankovních dluhů v rámci tak zvaného „jednotného rozhodovacího mechanismu“ (anglicky Single Resolution Mechanism, zkratkou SRM).

Za tímto účelem členské státy eurozóny společně vytvoří rezervní bankovní fond – ve výši 55 miliard euro – z něhož budou ve výjimečných případech převáděny peníze do peněžních ústavů, kterým by mohl hrozit kolaps.

Důležité přitom je, že rozhodování o tom, která banka dostane takovou finanční pomoc, už nebude záviset na národních vládách jednotlivých členských zemí eurozóny, ale bude náležet výhradně tomuto nadnárodnímu evropskému orgánu.

Má se tím předejít krachu bank, jakého jsme byli svědky před několika lety například v Řecku anebo v Irsku či na Kypru, kde churavějící banky nakonec zachraňovala celá eurozóna za neúměrně vysoké náklady.

Záchranný systém, na nějž má dohlížet Evropská centrální banka, podporuje dnes všech 18 členských zemí eurozóny a připojí se k němu všechny další státy, které v budoucnu vstoupí do této měnové unie. Výhledově tedy i Česká republika.

Součástí bankovní reformy, kterou včera schválil Evropský parlament, je i garance vkladů ve všech bankách EU do sta tisíce euro, tedy více než dvou a půl milionu českých korun.

autor: Jan Bednář
Spustit audio