Jan Fingerland: Ahmadínežád se vrací

12. duben 2017

I když Íránská islámská republika není zrovna demokracie, nelze tvrdit, že tamní prezidentské volby postrádají napětí. Tentokrát se o ně postará také exprezident Ahmadínežád, který se zaregistroval jako kandidát.

Volby se budou konat až v květnu, ale v těchto dnech se už registrují zájemci, už teď jich je více než sto a celkový počet půjde pravděpodobně do stovek. Jen několik jich ale projde přes Radu dohlížitelů. Její členové už teď vědí, že mezi kandidáty bude Mahmúd Ahmadínežád, prezident z let 2005 až 2013. A také politik proslulý velmi neomaleným slovníkem a radikálními názory.

S jeho jménem je spojena nejasná volba roku 2009, která vyústila v masové demonstrace mladých Íránců, podle nichž bylo vítězství jimi neoblíbeného kandidáta zfalšováno. Zelená revoluce byla však potřena brutální silou. Později se Ahmadínežád ve zlém rozešel se skutečným vládcem Íránu, nejvyšším duchovním vůdcem Chámenejím. Dokonce nechal uvěznit některé Ahmadínežádovy blízké spolupracovníky, zřejmě aby svázal svému neposlušnému žákovi ruce.

Nové plány

Ahmadínežád se objevil znovu vloni na podzim, když veřejně zauvažoval o nové kandidatuře v blížících se volbách, ale Chámenejí dal znovu najevo nesouhlas. Ahmadínežád teď překvapivě osobně zašel zaregistrovat svou kandidaturu, v rozporu s přáním nejvyššího duchovního vůdce.

Mezi prezidentskými kandidáty bude Mahmúd Ahmadínežád, prezident z let 2005 až 2013

Jsou nejméně dvě možná vysvětlení, o co bývalému prezidentovi jde. Ahmadínežád možná sní o triumfálním návratu zpátky do funkce. Není bez šancí. Lidé v Íránu nejsou spokojeni s ekonomickou situací a populista Ahmadínežád například mluví o obnovení dotací na základní zboží, které museli jeho následovníci v rámci reforem odbourat. Na rozdíl od řady jiných íránských politiků má svou vlastní rozsáhlou základnu příznivců, které by mohl aktivovat.

Ve prospěch Ahmadínežáda, který také rád hraje na nacionalistickou strunu, mluví i poslední vývoj ve světě, totiž nástup Donalda Trumpa do Bílého domu, jeho slova o přezkoumání dohody o íránském jaderném programu a naposledy i ostřelování syrského letiště.

Ahmadínežádovi ale možná jde o něco jiného. Zaregistroval se spolu se svým spolupracovníkem, Hamídem Bagháím, proti jehož kandidatuře se ajatollách Chámenejí také staví. Nejvyšší duchovní vůdce chce zřejmě podpořit jiného konzervativního kandidáta Ebrahima Raísího. Ahmadínežád chce radu dohlížitelů přimět k tomu, aby jméno Hamída Bagháího nevyškrtávala, protože jinak by místo něj nastoupil on, jehož jméno by nešlo tak snadno vyškrtnout.

Soumrak centristů

To vše se odehrává v době, kdy není jasné, zda bude kandidovat Ahmadínežádův mnohem umírněnější nástupce Rúhání. Ten stál za předloňskou dohodou o omezení jaderného programu i za obnovou ekonomické stability, poškozené Ahmadínežádovými diletantskými experimenty. Díky odbourání sankcí do Íránu nově proudí zahraniční investice i peníze za prodanou ropu.

Běžní Íránci jsou Rúháního prezidentstvím zklamáni

Potíž je, že tyto kroky se příliš neodrazily na životní úrovni běžných Íránců, kteří jsou Rúháního prezidentstvím zklamáni. Spokojeni nejsou ani ti voliči, kteří od centristy Rúháního čekali uvolnění vnitropolitické situace a omezení represí. Současný prezident se zatím nezaregistroval jako kandidát, ale počítá se s tím, že kandidovat bude, ale jako velmi oslabený hráč. Ahmadínežádův návrat by mu mohl život značně zkomplikovat, ale možná i pomoci proti Raísímu.

Jednoznačným vítězem je už teď ajatolláh Chámenejí, jehož vliv vždy spočíval v mistrovském zvládání stavět hráče proti sobě a nikoho nenechat vyrůst. Teď se Rúhání bude bát Raísího, který se zas bude bát Ahmadínežáda.

Spustit audio