Jan Fingerland: Čučche, dva králíci a vítězství korejského lidu

6. květen 2016

Nejen zájemci o kybernetiku znají pojem černá skříňka. Jsou systémy, jejichž projevy známe, ale nikoli vnitřní děje. Na světě je možná už jen jediná země, která funguje jako černá skříňka, tedy Severní Korea.

Svět si to může připomínat více než kdy jindy právě v těchto dnech, kdy v Pchjongjangu začal svátek Korejské strany práce. Neví se, jak dlouho bude trvat, kolik bude mít účastníků, ani jaký je jeho program. A to přesto, že tentokrát bylo do země pozváno 128 novinářů z 12 zemí, kteří dokonce směli hovořit s nahodilými občany hlavního města.

Spekuluje se o tom, zda Kim Čong-un konsoliduje svou moc, nebo zda se naopak síly přeskupují v jeho neprospěch. Už sama skutečnost, že se koná sjezd, je událost. Zatímco sjezdy Komunistické strany Číny se konají s železnou pravidelností a systematicky obměňují, omlazují a zpružňují mocenskou strukturu, v Korejské lidově demokratické republice věci fungují jinak.

Poslední sjezd se konal před 36 lety, kdy ještě nebyl na světě současný nejmocnější muž Severní Koreje Kim Čong-un. Zakladatel režimu Kim Ir-sen ho svolal proto, aby si nechal potvrdit vůdcovství svého syna Kim Čong-ila. Další sjezd se měl konat na znamení toho, že se země zařadila mezi vyspělé státy světa.

Čtěte také

Právě to může být hlavní náplní sjezdu. Kim Čong-un a jeho spolupracovníci mohou dát najevo tento úspěch různými způsoby, například zkouškou jaderné nálože, balistické rakety nebo jiným viditelným a zároveň symbolicky výrazným způsobem. Vlastnictví velmi ničivých zbraní zajistilo Pchjongjangu imunitu před zahraničním tlakem i pocit mezinárodně politické důležitosti.

Vyhlášení KLDR za vyspělou zemi nemusí mít jen symbolickou roli, ale může znamenat změnu dosavadní politiky. Oficiální linii určovaly dosud dvě doktríny, zaprvé čučche, nauka o soběstačnosti, a songun, tedy priorita vojenské síly před ostatními cíli.

Oficiální linii určovaly dvě doktríny, zaprvé čučche, nauka o soběstačnosti, a songun, tedy priorita vojenské síly před ostatními cíli

Jenže silné zbrojení je drahé a hospodářská soběstačnost je hospodářsky ještě náročnější. Severní Korea navíc stejně přichází o svou izolovanost kvůli ekonomickému propojení s Čínou, pobytem mnoha Severokorejců za čínskými hranicemi a vůbec stále intenzivnější výměně informací – včetně pašování západních a jihokorejských filmů na miniaturních datových nosičích.

Kim Čong-un podle některých očekávání hodlá prosadit svou vlastní doktrínu bjonjin, totiž posilování jaderných kapacit současně s posilováním ekonomického rozvoje a většího důrazu na spotřebu obyvatel. Toto úsilí označil soulský odborník na severokorejská studia Yang Moo-jin za hon na dva králíky najednou.

Čtěte také

Severní Korea však pravděpodobně doopravdy překonala některé problémy a zažívá určitý rozvoj. Z velké části díky reformám, které umožnily omezené podnikání. V třímilionovém Pchjongjangu rostou výškové budovy a další znaky prosperity, včetně vzniku nové střední třídy, která má peníze i chuť je utrácet.

Tento rozvoj může znamenat záchranu režimu stejně jako dlouhodobý začátek jeho konce. Zatím se Severní Korea pravděpodobně snaží napodobit Čínu, tedy dosáhnout rozvoje bez demokracie a svobody.

Severní Korea pravděpodobně překonala některé problémy a zažívá určitý rozvoj

A tak zatímco Severní Korea bude napodobovat čínský kapitalismus, Peking pod vedením našeho nedávného hosta Si Ťin Pchinga začal nenápadně opět omezovat nedávno rozšířené hranice svobodného projevu a zesiluje kult stranického vůdce, tak jak to dosud bylo známo v Severní Koreji.

Spustit audio