Jan Fingerland: Dobré zprávy přicházejí z Islámského státu

20. říjen 2014

Z Islámského státu, tedy oblasti, které se zmocnila organizace tohoto jména, nepřicházejí jen špatné zprávy. Za poslední dny jsou tu i nejméně dvě dobré.

Zaprvé kurdští obránci syrského města Kobani začali dostávat přímou pomoc ve formě zbraní a střeliva.

A za druhé Irák má konečně vládu, která by se měla Islámskému státu postavit na opačné straně hranic. Není ovšem všechno zlato, co se třpytí.

Podívejme se podrobněji na situaci u Kobani, města v severní Sýrii u turecké hranice. Zde se stále ještě bojuje, a jak se zdá, dále bojovat bude. Je to vlastně dobrá zpráva – alternativou by bylo, že Kobani padne do rukou islámských extremistů, jak se zdálo ještě před týdnem.

Poté, co v posledních dnech začaly přicházet zprávy o tom, že Islámský stát zpomalil svůj postup v Kobani, nebo se dokonce začal stahovat, je to další dobrý signál. Svou roli hrály převážně americké nálety na pozice islamistů, které se navíc, pravděpodobně díky spolupráci lidí z místa při lokalizaci cílů, značně zpřesnily.

Čtěte také

To mimo jiné znamená, že Američané přímo jednali s kurdskou stranou YPG, která je jinak spojená s kurdskou tureckou PKK, považovanou v Turecku, ale i v Americe za teroristickou organizaci.

Díky informacím ze země však mohli lépe zaměřit velitelské posty nebo pozice ostřelovačů. Pomocí náletů se údajně podařilo zabít už stovky bojovníků Islámského státu.

Kurdští obránci syrského města Kobani začali dostávat přímou pomoc ve formě zbraní a střeliva

Dobré zprávy vyvrcholily oznámením, že obránci Kobani začali dostávat zásilky zbraní a střeliva, a to vzdušnou cestou. Bylo jasné, že bez pomoci tohoto druhu nemohou dlouhodobě odolat, zvláště když se Islámský stát pokoušel silnou dělostřeleckou palbou přerušit přístup obyvatel Kobani k hranicím.

Kurdové samozřejmě dodávají, že bombardování Islámského státu, ani zásilka malých palných zbraní nemůže bitvu o Kobani rozhodnout, vždyť útočníci jsou vybaveni i děly a tanky. Je ovšem možné, že všechny zmíněné faktory přispěly k obratu.

Zároveň se stále ještě Kobani nedočkalo proaktivního přístupu ze strany Turecka. Ankara dokonce oznámila, že dodávky zbraní do Kobani nebyly dopraveny přes turecký vzdušný prostor.

Čtěte také

Turecko také odmítá jakékoli vyzbrojování syrské kurdské YPG, tedy i obránců Kobani. Turecko rovněž – přinejmenším podle zpráv z otevřených zdrojů – nezpřístupnilo svou základnu v Incirliku, která by Američanům značně usnadnila podporu obránců Kobani.

Jediný vstřícný krok, který Ankara udělala, bylo oznámení, že zprostředkuje dopravu iráckých, tedy nikoli tureckých Kurdů, kteří by jako dobrovolníci bojovali v Kobani proti Islámskému státu.

Lidé na hranici Turecka a Sýrie pozorují bojoště v Kobani

Je to pravděpodobně pokus utlumit rostoucí zlobu tureckých Kurdů na tureckou vládu za to, že blokuje pomoc bojujícímu městu Kobani. O tom, kolik těchto dobrovolníků přijde, kudy a kdy, však zatím není nic známo.

Pro Kobani však nejsou všechny zprávy dobré. Islámský stát situaci samozřejmě chápe a rozumí tomu, že neúspěch u Kobani by měl značný symbolický význam. Do místa proto směřují oddíly islamistů jak z Aleppa, tak i z Rakky, neformálního centra tohoto kvazistátu.

Islámský stát také dokázal vypracovat nové postupy, jak se vyhnout útokům ze vzduchu, například se nepochybuje v kolonách a neshromažďuje se na jednom místě.

Přece jen je jeho život komplikovanější, což doprovází i bombardování některých důležitých objektů na dopravu a zpracování ropy a plynu, tedy důležitého zdroje příjmu.

Pokud však má Islámský stát opravdu skončit, nepomůže ani drtivé vítězství Kurdů v Kobani. To nemusí být ještě ani konec začátku.

Spustit audio