Jan Fingerland: Egypt: ticho mezi bouřemi

8. červenec 2013

Z Egypta chodí jedna špatná zpráva za druhou. Naposledy je to dění kolem káhirského sídla Republikánských gard, kde zemřely desítky lidí. Právě zde je zadržován prezident Mursí, kterého minulý týden sesadila armáda za podpory velké části veřejnosti. Mursího přívrženci však dávají najevo, že nehodlají ustoupit a že budou dále bojovat za Mursího návrat do funkce, když ne jinak, tedy alespoň masovými demonstracemi.

Pro současný chaotický stav v Egyptě je typické, že zprávy o tom, co a proč se stalo, jsou diametrálně odlišné podle toho, kdo mluví. Muslimské bratrstvo tvrdí, že u sídla Republikánských gard pouze tábořilo na protest proti zadržování svrženého prezidenta Mursího. Jeho lidé prý byli napadeni za úsvitu při společné modlitbě, což ovšem smrti desítek lidí dodává ještě větší náboženský symbolismus. Televize Al Džazíra pak vysílala záběry na ošetřování stovek raněných, z nichž mnozí byli zranění ostrými náboji.

Armáda ovšem nabízí jiný výklad. Podle vojáků ke střelbě došlo poté, co na objekt zaútočily stovky lidí. Obránci budovy prý neměli volbu, státní média, nyní opět pod vlivem antiislamistických sil, ukazují záběry, na nichž vojáci ošetřují své zraněné kamarády a dodávají záběry na demonstranty, kteří drží v ruce palné zbraně. Armáda také poukazuje na skutečnost, že demonstrace se odehrávala u vojenského zařízení, kde je třeba dodržovat přísnější pravidla.

Je patrné, že se po minulém týdnu nepodařilo uklidnit situaci. Ještě v pátek se konaly velké demonstrace při příležitosti hlavních modliteb týdne. Během srážek mezi odpůrci a příznivci islamistů zahynuly desítky lidí. Na internetu se objevily se i neověřené záběry, na nichž Mursího příznivci v Alexandrii shazují dva mladíky z betonové věže. Armáda se však očividně spoléhala na to, že lidé se během víkendu unaví, zítra navíc začne letošní ramadán, který by mohl přispět ke zklidnění atmosféry. To se však nestalo, právě naopak, potvrzují se obavy, že situace se bude dále vyhrocovat.

Střelba z pondělního rána naopak pohřbila naděje na rychlé sestavení náhradní vlády. Tento proces začal zadrhovat už v okamžiku, kdy islamistická strana An Núr, přizvaná liberály k jednání, vetovala jmenování Muhamada Baradeje do funkce dočasného premiéra. Je to přitom paradoxně právě tento muž, který volal po co nejrychlejším smíření obou rozhádaných částí společnosti a který mluvil o tom, že je třeba začlenit nejen Núr, ale i Muslimské bratrstvo zpátky do politického systému. Islamisté ze strany Núr však poukazovali na skutečnost, že Baradej je člověk z podobného prostředí jako dosazený prezident Mansúr a že jsou to nyní liberálové, kdo se snaží podobně jako před tím bratři monopolizovat si moc ve státě. Strana Núr o víkendu odmítla i dalšího navrženého kandidáta na premiérský post a sestavování provizorní vlády za účasti islamistů se definitivně rozpadlo po pondělní střelbě.

Skutečnost, že provizorní egyptská administrativa vyjádřila politování nad ztrátou životů a slíbila vyšetření incidentu už příliš nepomohlo – rozštěpení egyptské společnosti se dále prohlubuje. Už před neštěstím se objevilo prohlášení nové skupiny Ansar aš-Šaría, která Mursího sesazení označila za vyhlášení války islámu a vyhlásila násilný boj. V pondělí pak Muslimské bratrstvo vyzvalo své příznivce, aby povstali proti uzurpátorům moci. Není to sice přímé vyhlášení války proti vládě, ale některé horké hlavy by to tak mohly pochopit a současná atmosféra tomuto spirálovitému vývoji napomáhá. Nedaří se sestavit vládu širšího druhu, ekonomika dále míří ke dnu a armáda očividně neumí zacházet s masovými protesty tak, aby nedocházelo k ostré střelbě. A tak se ze země, která byla po desítky let důležitým faktorem klidu na Blízkém východě, může stát jeden z hlavních zdrojů rozvratu.

Spustit audio