Jan Fingerland: Kdo dokáže zabít víc policistů než Islámský stát?

23. říjen 2017

Konec minulého týdne zůstane v paměti jako jeden z nejčernějších dnů egyptských bezpečnostních sil. Během pokusu zatknout podezřelé muže zahynuly desítky policistů.

Do zahraničních médií se narušení bezpečnosti v Egyptě dostanou jen tehdy, pokud jsou jejich obětmi turisté, nebo když se odehrají v blízkosti důležitých turistických center, jako je Káhira nebo letoviska na Sinajském poloostrově. Právě tam ostatně operuje Islámský stát jako nyní vůbec nejnebezpečnější soupeř egyptských bezpečnostních sil.

Dlouhý boj v poušti

Mnohem méně se mluví o neustálé opotřebovávací válce mezi egyptskou policií a armádou na jedné straně, a několika dalšími hnutími a buňkami. Střetnutí mezi nimi jsou časté – například před týdnem, při přestřelce na severu Sinaje zahynulo 6 policistů a vce než dvacet radikálů.

Tentokrát to ale bylo ještě jiné, a to nejen proto, že incident se odehrál několik hodin cesty jihozápadně od Káhiry, na opačném konci Egypta než je Sinaj. Ze zdánlivě standardní situace se pro egyptské policisty stalo peklo, během kterého jejich protivníci opětovali palbu a dokonce použili i raketomety a další těžké zbraně. Mluví se až o téměř 60 mrtvých příslušnících bezpečnostních složek.

Není to jen svědectví o nedostatečné přípravě, ale i o síle teroristů z organizace, která si říká Hasm – zbraně Egypta. Podle egyptských úřadů jde o odnož Muslimského bratrstva, které se nynější mocenská garnitura snaží potřít jak politicky, tak i vojensky. Bratrstvo své spojení s Hasm popírá, i když původně z jeho řad pravděpodobně vzešlo. Nejedná se ostatně o salafistické hnutí, jako třeba Al Kaida nebo IS, ale „jen“ radikální, podobně jako Muslimské bratrstvo.

předvolební plakát Muslimského bratrstva

Domácí záležitost

O organizaci Hasm také není příliš slyšet proto, že se zabývá útoky především na domácí, egyptské cíle, zejména na policii a armádu, ale také na vysoké představitele justice nebo i náboženského establishmentu. Před časem například spáchali neúspěšné atentáty na význačného prokurátora a provládního muftího.

Egyptské bezpečnostní složky se domnívaly, že Hasm takřka potřely. Podařilo se jim před rokem zabít Mohameda Kamála, který byl zároveň spojen s Muslimským bratrstvem a údajně Hasmu zajišťoval finanční prostředky. Ještě před tím zajali také Magdího Šalaše, vysokého představitele hnutí Hasm, který údajně poskytl policii mnoho informací o plánech a postupech své organizace.

Dlouhý dech radikalismu

Islámský stát

Masakr policistů v jihozápadním Egyptě ukazuje, že Hasm tyto problémy dokázal překonat. V souvislosti s touto organizací se mluví jako o velmi pružné a přizpůsobivé.

Někteří odborníci její úspěšné přežívání přičítají také skutečnosti, že egyptské policejní a vojenské kapacity se soustředí na Islámský stát a Muslimské bratrstvo a ostatní ozbrojenci využívají toho, že jsou mimo hlavní záběr. Egypt je navíc velmi veliký a je snadné se ukrývat například v poušti – tam se také odehrál incident z konce minulého týdne.

Ani efektivní policejní práce však nemůže navždy odstranit organizace jako je Hasm. Není v moci bezpečnostních složek, aby odstranily směs chudoby, špatně fungujícího státu a špatného vzdělání, které stojí za radikalizací částí egyptské společnosti. O geografické blízkosti zdrojům radikalismu ani nemluvě.

Spustit audio