Jan Fingerland: Kobercové bombardování Ruska – ekonomickými sankcemi

30. červenec 2014

„Ctíme prioritu politiky v době politicko-bezpečnostní krize,“ prohlásil viceprezident svazu průmyslu a dopravy České republiky Radek Špicar. Popsal tím výstižně logiku západních sankcí, které na hlavu Ruska dopadají právě v těchto hodinách.

Poprvé od vypuknutí krize na Ukrajině a právě dva týdny po sestřelení malajsijského letounu musejí mít v Rusku obavy, co jim nový postoj Západu přinese.

Co se týče Spojených států, americké sankce mimo jiné omezí dovoz technologií pro ruský energetický sektor a ztíží udělování půjček, které ruská ekonomika nutně potřebuje. Samozřejmostí je omezení obchodu se zbraněmi.

Mnohem zajímavější je z českého hlediska krok Evropské unie, odsouhlasený v úterý a zveřejněný v úplnosti ve středu.

Některá z opatření se, jako v minulých případech, týkají konkrétních firem a osobností, zejména čtyřech oligarchů blízkých ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi. Tito muži údajně těží z anexe Krymu nebo podněcují destabilizaci východu Ukrajiny.

Čtěte také

Mnohem závažnější je ale skutečnost, že další typ sankcí poprvé jasně opouští logiku adresných trestů a místo toho zasahují celá odvětví ruské ekonomiky. Místo hospodářské pistole tedy Unie na Rusko vytáhla ekonomické dělo.

Nová opatření se týkají přístupu na evropské finanční trhy, obchodu se zbraněmi a dodávek vyspělých technologií pro ropný průmysl. Zasáhnout mají i obchod se zbožím dvojího určení pro civilní i vojenský sektor, což se ovšem týká mnohých výrobců obráběcích strojů nebo producentů speciálních materiálů.

Sídlo ruské banky v Moskvě. Nová opatření se týkají přístupu na evropské finanční trhy, obchodu se zbraněmi a dodávek vyspělých technologií pro ropný průmysl

Západní sankce mohou například podstatně omezit schopnost Ruska otevřít ropné vrty v nových nalezištích na severu, často pod vodou nebo ledem. Vzhledem k povaze ruského hospodářství, stojícího na vývozu surovin, je to potenciálně velmi bolestivý krok.

Nyní bude na Rusku, jak s těmito signály naloží. Německá kancléřka Angela Merkelová označila sankce za vzhledem k situaci „nevyhnutelné“ a předseda Evropské komise José Barroso zas hovořil o „silném varování“ – opatření tedy nemají za cíl spolupráci přerušit, ale přimět Rusko ke spolupráci na stabilizaci Ukrajiny. O tom, že by se Rusko vzdalo Krymu, však asi nikdo z evropských státníků nesní.

Kolem sankcí vzniká několik otázek, týkajících se zejména jejich účinku na Rusko i dopadu na evropské ekonomiky.

Čtěte také

Ruské hospodářství už v minulém roce zpomalovalo z růstu v jednotkách procent na několik desetin procenta – to vše ještě před vyhlášením sankcí. Nyní by nová situace mohla poslat ruskou ekonomiku do stagnace nebo negativního růstu, už jen kvůli útěku kapitálu a pádu kurzu rublu. Ovlivní to smýšlení ruské vlády nebo ruské veřejnosti?

Záměrem Západu ovšem nebylo vyvolat v Rusku povstání nespokojených občanů, ale přimět mocenskou elitu v Moskvě k jinému jednání. Nejen v případě Ukrajiny, ale také odradit Moskvu od případných dalších pokusů o pronikání do „měkkých“ oblastí v koridoru mezi Unií a Ruskou federací.

Ruský prezident Vladimir Putin (vlevo) a ministr obrany Sergej Šojgu (uprostřed) na přehlídce ruského námořnictva v Severomorsku

Obvykle se o ruském prezidentovi hovoří jako o skvělém stratégovi, který myslí daleko dopředu. V nedávném rozhovoru pro Lidové noviny tvrdí Petr Luňák, český historik a zástupce ředitele divize veřejné diplomacie NATO, že Vladimir Putin žádný dlouhodobý plán nemá, jen využívá všechny příležitosti, které se mu naskýtají. Je-li tomu tak, pak pevný postoj Evropy může skutečně ruské kalkulace ovlivnit.

Ve vztahu k evropskému hospodářství je to ruské ve specifické situaci. Ruský vývoz je z 80 procent tvořen ropou, plynem a dalšími surovinami. Evropa do Ruska posílá zejména stroje a technologie. Druhou anomálií je, že Unie má v obchodě s Ruskem značný deficit.

Panují obavy, že Rusko může použít svého oligopolního postavení coby dodavatele paliv, zatímco evropské firmy v Rusku tak jako tak rychle nahradí Číňané a další nezúčastnění. Nebude to však platit absolutně, protože Evropa bude obchodovat v Rusku dále a proto, že některé evropské výrobky nejsou tak snadno nahraditelné.

Čtěte také

Je také třeba si uvědomit, že vývoz do Ruska sice zatím rostl, ale stále tvoří jen asi sedm procent celého evropského exportu. V případě Česka je to dokonce ještě méně, vyvážíme necelá čtyři procenta, méně než do Polska nebo Rakouska.

Neodpadne celý český export, ale některé firmy specializované na Rusko přijdou o podstatnou část svých příjmů. Přijdou také o možnost vyvážet průmyslové celky, což se na jiných trzích zatím nedaří.

Ruský prezident Vladimir Putin

Čeká nás také zpětný dopad, způsobený ruskými odvetnými opatřeními, sníženou ruskou koupěschopností, a také skutečnost, že některé české firmy jsou subdodavateli německých firem dodávajících do Ruska.

Český premiér je pod tlakem některých podniků a asi i zevnitř své strany a slibuje, že sankce nebudou mít na naši ekonomiku žádný dopad. To je však téměř nemožné – sankce nemohou bolet jen jednu stranu.

Pokud však Česká republika chce chránit své dlouhodobé zájmy, je správné, když dnes přijdeme o část dnešních zisků, pokud dlouhodobým přínosem bude větší bezpečnost Evropy, včetně České republiky. Právě to je ta na začátku zmíněná priorita politiky nad ekonomikou.

Spustit audio