Jan Fingerland: Král v Praze aneb Trumpův muž pro Česko

11. červenec 2017

Budeme se muset obejít bez laskavé péče Ivany Trumpové. Oproti dřívějším spekulacím bude u nás Spojené státy zastupovat Steve King. Co to bude znamenat pro česko-americké vztahy?

Především je velvyslanec neznámou veličinou, rozhodně pro nás. Dokonce se nejdříve řešilo, o kterého Kinga se vlastně jedná a spekulovalo se o stejnojmenném kongresmanovi. „Náš“ King je málo viditelný, ale zřejmě vlivný republikán, který má dobré vztahy s řadou dalších důležitých lidí na americké pravici.

Nespojuje ho ovšem skoro nic nejen s Českou republikou, ale ani se samotným Trumpem, dokonce prý během loňských primárek podporoval Teda Cruze. A zřejmě ani nemá moc společného se zahraniční politikou.

Praha na okraji


Minulí prezidenti neposílali do Prahy, relativně bezproblémové destinace, kariérní diplomaty, ale zasloužilé lidi nebo přátele. Například Obama do Prahy postupně umístil dva své spolupracovníky, Normana Eisena a Andrewa Shapira. Jan Fingerland

Je to vlastně v souladu s delší americkou tradicí. Minulí prezidenti neposílali do Prahy, relativně bezproblémové destinace, kariérní diplomaty, ale zasloužilé lidi nebo přátele. Například Obama do Prahy postupně umístil dva své spolupracovníky, Normana Eisena a Andrewa Shapira. Také nediplomaty, i když s rodinnými vazbami na Česko.

Oba byli spojováni se zasahováním do českých záležitostí. V některých případech zcela vysvětlitelným, například pokud se jednalo o protikorupční zákonodárství a ochranu autorských práv.

Česká praxe značně ohrožuje americké zájmy. Tamní výrobci se například kvůli zdejší korupci a přísným americkým zákonům ani nemohli účastnit soutěží o dodávky vojenské techniky.

Zbabělí politici

Spornější byla Shapirova viditelná účast na propagaci některých názorů, například v oblasti postavení sexuálních menšin, která zaváněla jakýmsi paternalismem. V českém prostředí také neobyčejně zakořenila prokazatelná lež jednoho proruského webu o tom, že americká ambasáda organizovala demonstraci proti Miloši Zemanovi s pověstnými červenými kartami.

Období Baracka Obamy bylo obecně érou oslabování amerických vazeb s Evropou, zejména tou východní, což jsme konkrétně pocítili náhlým a nekonzultovaným zrušením plánu na umístění radaru – i když na neúspěchu tohoto plánu se podíleli i zbabělí čeští politici.

Nová fáze

prezidentský pár zdraví diváky

Bude příchod Steva Kinga znamenat obrat? Trump vyhrál volby mimo jiné příslibem, že oslabí americkou angažovanost v zámoří. V posledních měsících Trumpova vládnutí administrativa kolísala mezi slíbeným izolacionismem a návratem k tradiční zahraniční politice, včetně změny Trumpova názoru na smysluplnost NATO.

Česko, bez ohledu na to, zda je u moci pravice nebo levice, má strategický zájem na tom, aby USA zůstaly spojeny se Střední Evropou a aby zůstaly věrny transatlantickým vazbám. Musíme přitom vycházet ze skutečnosti, že bez ohledu na to, zda je prezidentem Obama, Trump nebo Clintonová, význam Česka i jeho sousedů pro Ameriku dlouhodobě klesá – na americkém ministerstvu zahraničí už údajně ani není specialista na naši zemi.

Nevypočitatelné Česko


Jsme to také my, kdo potřebuje určité záruky proti Rusku, zvláště po ruské invazi do Gruzie nebo na Ukrajinu. V tomto světle je pozoruhodné, že se schůzky s Trumpem v Polsku nezúčastnil premiér ani prezident. Jan Fingerland

Po smrti Václava Havla navíc ani nemáme osobnost, která by byla pro Američany alespoň symbolicky zajímavá. Trumpova garnitura má nanejvýš zájem s jinými zeměmi spolupracovat než být jejich ochránci.

Jsme to tedy my, kdo se musí pro Ameriku udělat zajímavý a důležití – od zapojení do spolupráce v zahraničních misích, což slušně zvládáme, až po vypočitatelnost naší zahraniční politiky, v čemž dost pokulháváme.

Jsme to také my, kdo potřebuje určité záruky proti Rusku, zvláště po ruské invazi do Gruzie nebo na Ukrajinu. V tomto světle je pozoruhodné, že se schůzky s Trumpem v Polsku nezúčastnil premiér ani prezident a po svém příjezdu se King možná bude zajímat o to, proč tomu tak bylo.

Zatím se zdá, že Trump poslal do Prahy někoho, na kom mu osobně moc nezáleží, tak jako mu moc nesejde na Praze. Také se ale zdá, že King je tradiční americký konzervativec, který může být docela normálním partnerem pro spolupráci dvou nestejných zemí. Je to rozhodně lepší zpráva než operetní nápad poslat sem Ivanu Trumpovou.

Spustit audio