Jan Fingerland: Lidé v tísni aneb Kde a proč zahynuli pracovníci Člověka v tísni

8. leden 2014

I ti, kdo pomáhají bližním v tísni, se mohou ocitnout v tísni. Tato zřejmá pravda je zřejmější po tomto úterku, kdy v severosyrském Aleppu zahynuli tři spolupracovníci humanitární organizace Člověk v tísni.

České a syrské dráhy se během tragické občanské války protnuly už vícekrát, například když byla tamními úřady zadržována česká občanka – a syrská aktivistka – Sandra Bitarová. Sbírky na pomoc syrským uprchlíkům v Jordánsku a dalších zemích vyhlásily například Charita Česká republika a ADRA.

Velmi rozsáhlou humanitární činnost přímo v Sýrii udržuje již zmíněná organizace Člověk v tísni. Pět jejích pracovníků z řad Syřanů se v úterý ocitlo v místě dopadu granátu a tři z nich při tom zahynuli – pohybovali se přitom v obydlené oblasti na jihu Aleppa. Pro Člověka v tísni pracují v Sýrii přes čtyři desítky místních lidí. Čeští občané pracující ve prospěch Syřanů sídlí za hranicemi v Turecku, a tedy relativním bezpečí.

Člověk v tísni pojímá své syrské aktivity velkoryse, vloni doručila tato nevládní organizace pomoc ve výši 115 milionů korun, letos to bude ještě více. Její pomoc se přímo týkala tří set padesáti tisíc lidí v Aleppu a Idlíbu a netýká se jen distribuce jídla, ale také podpory škol, učitelů a žáků.

Právě humanitární pracovníci, ale také lékaři patří k četným obětem konfliktu, a to ať už jde o nahodilá úmrtí nebo o násilí zaměřené specificky na tyto skupiny. Minulý čtvrtek například islamističtí povstalci zadrželi pět zahraničních členů mise Lékařů bez hranic. Tato organizace má zakázáno působit v Sýrii na území ovládaném vládou, ale – jak se ukazuje – bezpečni nejsou ani před některými povstalci.

Od března roku 2011 zahynulo také více než třicet členů a spolupracovníků syrského Červeného půlměsíce. Specifickým cílem jsou pak novináři, kterých vloni zahynulo v Sýrii téměř třicet, tedy více než třeba v Iráku. V rukou únosců se momentálně nachází patnáct zahraničních žurnalistů.

Vraťme se však k Aleppu, místu, kde zahynuli tři spolupracovníci Člověka v tísni. V této oblasti probíhají momentálně dvě války zároveň. Jednak jde o letecké bombardování některých částí Aleppa vládními vojáky, přičemž armáda, která zde ztratila část svých pozic, používá „barelové bomby“, improvizované pumy vyrobené ze sudů a trhavin. Kromě toho však právě v oblasti Aleppa už šestý den probíhá těžké střetnutí mezi dvěma frakcemi povstalců.

Na jedné straně stojí ISIS, Islámský stát v Iráku a Sýrii, který se už stačil proslavit neobvyklou krutostí při naplňování svého cíle zavést v Sýrii i Iráku islámský stát a případně i naplnit ambice svých vůdců. Proti němu zahájil ofenzivu jiný povstalecký blok, složený nejen ze Svobodné syrské armády, ale i z příslušníků islamistické An Nusry. V Aleppu tedy spolu bojují dvě různé odnože Al Kajdy, přičemž na straně té umírněnější jsou také další povstalecké frakce podporované Západem.

Tato situace samozřejmě zcela vyhovuje syrskému režimu, který se před nadcházející ženevskou konferencí cítí být bezpečnější než kdykoli před tím. Obětí situace jsou však lidé v postižených oblastech – a s nimi ti, kdo jim pomáhají, jak jsme si mohli i u nás uvědomit po smrti tří spolupracovníků české organizace Člověk v tísni.

Spustit audio