Jan Fingerland: Muž, který zničí Donalda Trumpa

21. říjen 2016

Pokud Donald Trump těsně prohraje s Hillary Clintonovou, bude to možná kvůli Evanu McMullinovi. A podle některých hlasů by se tento muž dokonce mohl stát i americkým prezidentem.

Skutečnost, že McMullinovo jméno není zrovna známé, a to ani v Americe, přiznává i samotný jeho nositel. Evan McMullin tvrdí, že se snažil být spíše v pozadí a to proto, že chtěl především sloužit své vlasti a americké společnosti. A také prý doufal, že se najde někdo, kdo se účinně postaví Trumpovi. Teprve když se nikdo takový neobjevil, rozhodl se vzít na sebe úlohu zachránce.

McMullin ovšem není blázen trpící mesiášským komplexem. Spíše má jen své zásady. Podílel se prý údajně na propašování a uveřejnění desítek tisíc fotografií, které dokumentují zločiny režimu Bašára Asada – i proti vůli některých lidí v americké administrativě. Řadu let pracoval pro CIA a později sloužil jako poradce předsedy zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů.

Republikánštější než Trump

Názorově je, vlastně na rozdíl od Trumpa, typický tradiční republikán. Je pro volný obchod, malou vládu, silnou roli Ameriky ve světě a je odpůrcem potratů. Jeho hlavním záměrem je prý záchrana republikánské značky před mužem, který kandiduje právě v republikánském dresu, tedy Donaldem Trumpem.

Podle McMullina Trump ohrožuje americkou bezpečnost více než Islámský stát, a už jen proto, že svými protiislámskými výpady ohrožuje spolupráci s těmi, kdo jsou pro porážku terorismu nejdůležitější, tedy samotnými muslimy. Kandidovat na prezidenta se podle svých slov McMullin rozhodl v okamžiku, kdy Trump začal urážet veterány, ať už to byl padlý muslimský voják nebo John McCain.

Mohlo by se stát, že Trump ani Clintonová nezískají nadpoloviční většinu ve sboru volitelů

Druhým důvodem je, že podle McMullina dostávají v těchto volbách voliči možnost vybrat si mezi dvěma kandidáty, kteří nabízejí stará a překonaná řešení. Američané jsou prý hladoví po novém přístupu a přišel tedy čas pro novou generaci. McMullinovi je 40, mohl by tedy s přehledem být synem Trumpa i Clintonové. Jako jediný z mužských kandidátů si také zvolil za viceprezidentskou kandidátku ženu: Mindy Finnovou, šestatřicetiletou podnikatelku židovského vyznání.

Jak je možné, že republikán McMullin kandiduje proti republikánovi Trumpovi? McMullin získal kandidaturu jako nezávislý a rozhodl se až v srpnu. To mimo jiné vedlo k tomu, že nezískal včas registraci ve všech amerických státech. Má také nevýhodu, která se nakonec může ukázat jako jeho silná stránka. Je vyznáním mormon a proto má šanci výrazně uspět v Utahu a Nevadě.

McMullin nekandiduje, aby vyhrál, ale aby pomohl přenést republikánské názory přes období, kdy je diskredituje Trump. Jakožto typický pravicový kandidát má šanci získat řadu konzervativních hlasů a tak hlavního republikánského kandidáta poškodit ve prospěch „levicové“ Hillary Clintonové. Stejný efekt může mít i kandidatura jiného pravicového politika, totiž libertariána Gary Johnsona.

McMullin prezidentem?

Evan McMullin tvrdí, že demokratce svou kandidaturou rozhodně nijak nepomáhá. Trump by prý tak jako tak prohrál, a to proto, že je navzdory silácké rétorice velmi slabým kandidátem. Kdokoli jiný z řad republikánských uchazečů by prý Clintonové zavařil mnohem více.

Dalším pravicovým kandidátem je libertarián Gary Johnson

Někteří američtí analytici přicházejí se zajímavou teorií. McMullin může v Utahu nebo Nevadě vyhrát a získat tak určitý podíl volitelských hlasů. To by mohlo vést k tomu, že ani Trump, ani Clintonová nezískají nadpoloviční většinu ve sboru volitelů a rozhodování o příštím prezidentovi by se přeneslo do Sněmovny reprezentantů.

Tam mají většinu republikáni a zřejmě si jí udrží. Trump v poslední době více než voliče ztrácel podporu významných republikánů, včetně řady kongresmanů. Ti by tak dostali šanci Trumpa se bezbolestně zbavit a místo něj poslat to Bílého domu muže, který je vzdělaný, vystupuje civilizovaně a vyznává americké hodnoty.

Možná stojí za to si jméno Evan McMullin zapamatovat.

Spustit audio