Jan Fingerland: Předposlední bitva vzplála aneb Islámský stát v úzkých

30. květen 2016

Možná už jen dny dělí Irák od chvíle, kdy padne obrana Islámského státu ve městě Falúdža. Bude to důležité, i když ne definitivní vítězství těch, kdo proti extremistům bojují. O tom, čí vítězství to vlastně bude, se teprve rozhodne.

Město Falúdža mělo ještě před pár lety 300 tisíc obyvatel a bylo důležitým centrem sunnitské části Iráku. A také střediskem radikálněji naladěných sunnitů, kteří už před sto lety bojovali s Brity, později i se Saddámovým režimem, s americkou i iráckou armádou a nyní se Falúdža stává důležitým ohniskem boje proti Islámskému státu.

Předloňský pád Falúdži do rukou Islámského státu byl pro iráckou vládu strategickou i politickou katastrofou. Bylo to poprvé od invaze amerických sil do Iráku, kdy nějaká protivládní skupina ovládla větší irácké město.

Teprve poté zaznamenali džihádisté ještě větší vítězství, když krátce na to dobyli v červnu 2014 Mosul, tedy druhé největší město v Iráku. Z Falúdži, která leží jen asi hodinu cesty od Bagdáídu se stala důležitá základna sebevražedných operací.

Teď se situace obrátila a irácká armáda, a to za pomocí nepravidelných šíitských jednotek a americké letecké podpory, získává Falúdžu zpátky. Paradoxně se na stejné straně jako Američané angažují Íránci.

Další paradox spočívá v tom, že irácká armáda při dobývání Falúdže uplatňuje podobnou taktiku jako před tím džihádisté, tedy postupně už celé měsíce utahuje smyčku kolem města a nyní už několik dní likvidují opěrné body Islámského státu na okraji města.

Irácká armáda za pomoci nepravidelných šíitských jednotek a americké letecké podpory získává Falúdžu zpátky

Pondělí přineslo zlom v tom ohledu, že se irácké jednotky blíží k centru města a tím zřejmě definitivně zvrátí situaci na bojišti. Tento postup je ovšem velmi obtížný, protože Islámský stát klade tuhý odpor i za pomoci sebevražedných atentátů a zaminovaných domů.

Bitva o Mosul

Jednou z málo zmiňovaných stránek těchto událostí je otázka, do jaké míry jsou zbývající obyvatelé města, kterých je nyní asi 50 tisíc, na straně dobývající armády. Falúdža je tradičním a dosti konzervativním sunnitským centrem, které možná nemilovalo Islámský stát, ale centrální irácká vláda nemusí mít v očích tamních obyvatel lepší pověst.

Podle odhadů brání Falúdžu asi 1200 bojovníků Islámského státu, z velké části místního původu, nikoli zahraničních džihádistů. Sunnitští obyvatelé jsou si také dobře vědomi, co se dělo v převážně sunnitském Tikrítu. Při jeho dobývání se měly šíitské jednotky, které podporují iráckou armádu, dopustit násilností na sunnitských civilistech.

O rozruch se postarali i iráčtí sunnitští politici, kteří se jednoznačně vyslovili proti údajné návštěvě íránského generála Solejmáního šíitských jednotek na okraji Falúdži koncem minulého týdne. I pro umírněné sunnity je to nemilá připomínka ještě méně příjemného faktu, že bagdádská, převážně šíitská vláda se dostala do vleku Teheránu a že dobývání měst jako je Falúdža se děje alespoň částečně v režii Íránu.

Pokud Falúdžané budou prožívat radost z osvobození, bude to pro ně zřejmě zejména úleva z dlouhotrvajícího stavu obležení, které vyústilo až v hladomor. Islámský stát také v úzkých sahá i k terorizování lidí, o kterých tvrdí, že je chrání, případně obyvatelům brání v odchodu z města.

Až bude Falúdža dobyta, což se možná stane ještě tento týden, řada věcí se vyřeší, a zároveň se řada problémů ještě více odkryje

Až bude Falúdža dobyta, což se možná stane ještě tento týden, řada věcí se vyřeší, a zároveň se řada problémů ještě více odkryje. Například to, ve jménu čeho vlastně irácká armáda a její spojenci dobývají území obsazené Islámským státem zpátky – jestli ve jménu nějakého budoucího demokratického Iráku, nebo zda půjde o pokračování politiky šíitské nadvlády nad ostatními menšinami.

To rozhodne i o tom, jak se bude vyvíjet teprve očekávaná bitva o Mosul a rozhodnutí iráckých Kurdů o tom, zda opravdu chtějí setrvat pod iráckou střechou nebo se osamostatnit a tak ukončit existenci státu známého jako Irák.

Spustit audio