Jan Fingerland: Ruská odpověď Americe, symetricky asymetrická

28. červenec 2017

Hrubost proti Rusku nelze snášet donekonečna - tak uvedl prezident Vladimir Putin sadu opatření proti Spojeným státům. Jde o odpověď na to, že Sněmovna reprezentantů tento týden potvrdila a rozšířila sankce proti Rusku.

Jedná se o ty sankce, které USA začaly na Rusko uvalovat v roce 2014 po okupaci Krymu. Vedle toho v červnu americký Senát schválil jiné sankce proti Rusku jako trest za údajné vměšování Moskvy do loňských prezidentských voleb v USA.

Teď, dá-li se to tak říci, vrací impérium úder. Američané budou muset snížit osazenstvo svého velvyslanectví o několik desítek diplomatů a také nebudou moci využívat některé rekreační objekty v Rusku. Dá se říci, že je to odpověď relativně uměřená, taková, aby neroztáčela kolo dalších odpovědí.

A za druhé, je to opatření, jež má Rusku zachovat tvář. Má proto vyvolat dojem symetričnosti, protože se podobá některým z předchozích amerických sankcí.

Připomíná ovšem spíše ještě Obamovovo rozhodnutí o vyhoštění 35 ruských diplomatů a znemožnění využívat některé objekty ve Spojených státech – minulý prezident tak učinil v souvislosti s ruským vměšováním do amerického volebního provozu, nikoli okupací Krymu.

Kdyby Trump nechtěl, tak by fond na podporu žen nedostal ani cent

Krym nebo Trump?

Ruská odpověď by se tak dala chápat jako pokus převyprávět zásadní problém porušování mezinárodního práva v souvislosti s Ukrajinou na bilaterální spor ohledně zatím nedořešené otázky ruské stopy v Trumpově volebním vítězství. Jasně také odděluje odpověď Kongresu od vztahu k Trumpovi – Moskva evidentně ještě stále doufá, že se s tímto mužem na něčem dohodne.

Zajímavá je také otázka zdánlivé symetričnosti vzájemných sankcí. Opatření obou zemí jsou si vzájemně podobná, ale hospodářské postavení obou zemí je zcela odlišné a vzájemné sankce jsou co do dopadů vysloveně asymetrické.

USA se bez ruských úvěrů, technologií nebo ropy docela dobře obejdou. Američané si nekupují ruské telefony a tamní ekonomika nezávisí na ruských půjčkách ani know how. Pro Moskvu je situace mnohem méně příjemná a sankce například dlouhodobě ohrožují schopnost Ruska těžit ropu.

Vladimir Putin

Výhodná nevýhoda

Právě to je důvod, proč Putin moc neroztáčí kolo odvety a proč navzdory silným slovům vidíme jen symbolické kroky. Moskva raději mluví o údajné protiruské hysterii a porušování zavedených diplomatických norem, skoro jakoby chtěla získat lítost ostatních.

Ruská vláda se velmi obává zhoršující se ekonomické situace a upíná se k tomu, že sankce mají, alespoň podle některých názorů, i pozitivní střednědobé dopady. Vláda zesílila tlak na to, aby zahraniční firmy, které chtějí v Rusku prodávat, tam převedly i svou výrobu.

Učinila tak i řada českých podniků a kvůli převodu výroby rychle stoupají i české investice v Rusku. Díky převodu technologií a přílivu peněz klesá závislost ruské ekonomiky na exportu fosilních paliv. A tím, že Rusko blokuje dovoz západních potravin, roste i ruská potravinová soběstačnost. To jsou ty paradoxy.

Odpověď ještě přijde

Logo

Základní problémy ruské ekonomiky však Putinova vláda neřešila a neřeší ani teď, a ví, že dlouhodobé vyhlídky ruské ekonomiky jsou špatné. Proto potřebuje, aby sankce zmizely co nejdříve. Bude se proto snažit rozdělit americko-evropskou jednotu i ve věci sankcí a možná bude dále zkoušet ovlivnit Trumpa, protože Kongres je momentálně neoblomný.

Skutečná ruská odveta přijde v jiné podobě, třeba v omezení spolupráce s Američany v protiteroristickém boji, v koordinaci ve vztahu k Sýrii, Íránu, Číně nebo Severní Koreji a podobně. Putin si jí asi nenechá ujít, i když to může znamenat gól do vlastní branky. Tím ale byla už anexe Krymu, kterou celý problém sankcí začal.

Spustit audio