Jan Fingerland: Ruský útok na Skandinávii

7. únor 2017

V České televizi odvysílali norský seriál Okupace, který pojednával o fiktivním obsazení Norska ruskou armádou. Ruská diplomacie proti vzniku seriálu v Norsku protestovala. Paradoxně hned v následujícím roce nacvičovala skutečný vojenský výsadek v Norsku.

Není tedy podivné, že v Norském království se na možnost ruského vpádu chystají. Před několika dny se Oslo dohodlo s Německem na společném nákupu ponorek od Thyssekkrupp. Před časem se také Norsko rozhodlo pořídit si více než padesát superdrahých letounů F-35, které nahradí starší stroje F-16. Koupí si také letadla se zařízením na sledování svého vzdušného prostoru.

Ještě před tím, než si ruští vojáci cvičně zkoušeli „napadnout“ Norsko, dvakrát za sebou totéž nacvičovali s částmi dánského území. Desetitisíce příslušníků ruských ozbrojených sil se účastnily simulovaného útoku na dánský Bornholm. Napodruhé toto cvičení zahrnovalo také obsazení švédského ostrova Gotland a finských Ålandských ostrovů.

Skandinávský rauš

Ruský velvyslanec v Kodani vysvětlil počínání své vlasti tím, že Dánsko přistoupením k aliančnímu systému protiraketové obrany samo ze sebe udělalo potenciální ruský terč. Tentýž diplomat má za sebou i jiné zajímavé výroky. Když se Švédsko ohradilo proti jednomu z četných incidentů, při nichž se ruští vojenští piloti nebezpečně přibližují k dopravním letadlům, ruský velvyslanec v Dánsku se pokusil vtipně zauvažovat nad tím, jestli švédští představitelé nekouří příliš mnoho marihuany a celá věc se jim jen nezdála.

Švédsko

Švédsko má ovšem i jiné důvody si stěžovat. Kolem jeho pobřeží se běžně prohánějí ruská vojenská letadla, včetně bombardérů, přímo ve Stockholmském souostroví se pohybovala ponorka – s nejvyšší pravděpodobností ruská, švédská armáda však nebyla schopna ji dostihnout a identifikovat. Připomeňme, že Švédsko na rozdíl od Dánska a Norska není členem Severoatlantické aliance.

Na stydlivé úvahy, zda by se Švédsku nevyplatilo k Alianci za těchto okolností přistoupit, Rusko reagovalo dalšími výhrůžkami, nepříliš zakrytými. Stockholm reagoval tím, že své úvahy o připojení k NATO prozatím zavrhl, ale zvýšil, stejně jako všechny ostatní severské země, obranný rozpočet, zavádí prvky civilní obrany tak, jak je Švédové znali z dob Studené války, a dokonce se mluví o znovuzavedení povinné vojenské služby.

Kybernetická nebezpečnost

Samostatnou kapitolu tvoří intenzivní kybernetické útoky na všechny skandinávské země. Kdosi unesl twitterové účty švédských ústavních činitelů, šíří se dezinformace a falešné dokumenty, které spojují švédskou vládu s financováním Islámského státu nebo údajnými válečnými zločiny na Ukrajině. Švédský premiér proto vyjádřil obavy o standardní průběh tamních parlamentních voleb, stejně jako blízkého hlasování v dalších evropských zemích. Nedávný rozruch kolem napadení sítě českého Ministerstva zahraničí je proti tomu bouří ve sklenici vody.

NATO

Všechny baltské státy mají velmi různé postavení vůči Evropské unii nebo NATO, jen Norsko sousedí s Ruskem, a to jen v arktické oblasti, ale spojuje je poloha v Baltském moři. Tedy v regionu, kde se po celá staletí odehrávalo velmocenské soupeření skandinávských zemí a Ruska. V hlubší historii to bylo například právě Švédsko, které podnikalo invazi na území dnešního Ruska nebo Ukrajiny – jde tedy o psychologicky velmi zatížený vztah.

Zajímavou otázkou je, zda Rusko svou politikou sleduje nějaký konkrétní dlouhodobý záměr. Je-li to příprava na prosazení ruských zájmů za polárním kruhem, zabránění vstupu Finska a Švédska do NATO nebo třeba ještě něco jiného? Pokud jde jen o symbolickou obnovu velmocenského statusu, aniž by to zvýšilo ruský blahobyt, svobodu nebo bezpečí, pak to není mnoho. Odpověď na tyto otázky ovšem neleží ve Skandinávii, ale v Rusku.

Spustit audio