Jan Fingerland: Tajná zbraň Hillary Clintonové

26. říjen 2016

Není jisté, zda měla Hillary Clintonová dostatek času oslavit své středeční narozeniny. Od svých přátel však dostala dárek, který je doslova k nezaplacení. Manželé Obamovi nyní už zcela otevřeně vstoupili do kampaně na její straně.

Velkou pozornost přitahují samozřejmě aktivity současného prezidenta Baracka Obamy, i když se ozývají hlasy, že by mohl Clintonové i trochu uškodit. Pro voliče, kteří váhají mezi Clintonovou a Trumpem, nebo spíše Clintonovou a nejitím k volbám, by mohl být Obama přece jen trochu kontroverzní.

Obama se možná i proto zaměřuje z velké části na obecnou podporu demokratických kandidátů do Kongresu, protože volby do obou jeho komor se odehrají zároveň s těmi prezidentskými. Je to považováno za tradiční nepsanou povinnost prezidentů ke svým spolustraníkům. Demokraté mají šanci získat v dosud převážně republikánském Kongresu lepší postavení.

Obama však pomáhá i Clintonové, když se soustředí na státy, které kolísají mezi oběma prezidentskými kandidáty, v neděli například navštívil Nevadu, stát, kde navíc může uspět jeden z nezávislých kandidátů a ubrat hlasy oběma hlavním kandidátům.

Obama ovšem hraje i o svůj odkaz. Pokud bude Clintonová zvolená, bude to tak trochu jeho třetí volební období a on bude mít šanci, že řada jeho reforem zdravotní péče, imigrace nebo ekologie, zůstane nedotčena. Komentátoři současnou situaci přirovnávají ke konci Reaganova období v roce 1988, kdy vítězství viceprezidenta Bushe staršího nad demokratem Michaelem Dukakisem zakonzervovalo Reaganovo dědictví na další desítky let.

Michelle stojí za Hillary

Michelle Obamová, současná první dáma, vytáhla na pomoc bývalé první dámě velmi energicky

Mnohem zajímavější je činnost prezidentovy manželky. Michelle Obamová, současná první dáma, vytáhla na pomoc bývalé první dámě ještě mnohem energičtěji. Podle mluvčího Hillary Clintonové je její tým příjemně překvapen tím, jak ochotně a jak často je Obamová připravena vystoupit, a to zejména v kriticky důležitých státech, jako je Severní Karolína, jíž musí Hillary získat, aby Trumpa spolehlivě porazila. Mluvčí Obamovou označil za „absolutní rockovou hvězdu“ a „tajnou zbraň Hillary Clintonové“.

Michelle Obamová si v polovině října udělala velmi dobré jméno emocionálním a výborně formulovaným projevem proti kultuře obtěžování a ponižování žen, který pronesla na volebním setkání právě na podporu Hillary Clintonové. Reagovala na nově zveřejněný zvukový záznam Trumpova líčení z roku 2005, co všechno si může coby hvězda a milionář dovolit k ženám.

Obamová zapáleně mluvila o postavení žen obecně, ale v podstatě varovala všechny voličky, že hlasem pro Trumpa podporují sexuální obtěžování a jedinou cestou, jak se trumpovskému machismu postavit, je prý volit ženskou kandidátku – a tou je právě Hillary.

Působivý a působivě přednesený projev paní Obamové psal sice někdo jiný, totiž žena, která shodou okolností dříve psala i pro Clintonovou, ale zapůsobil a vynesl první dámu na první stránky. Michelle Obamová navíc na většinu Američanů působí sympatičtěji než Hillary Clintonová.

Minulost a budoucnost prvních dam

Obama pomáhá Clintonové, když se soustředí na státy, které kolísají mezi oběma prezidentskými kandidáty

Trumpovi příznivci přišli s protizbraní, do éteru nyní za velké peníze pouštějí výrok, kterého se Michelle Obamová dopustila v roce 2007, kdy v klání o demokratickou nominaci bojovala za svého muže právě proti Hillary Clintonové. Obamová tehdy jedovatě poznamenala, že kdo nedokáže zvládnout ani svůj vlastní dům, nebude schopen řídit Bílý dům.

Trumpovci to vydávají za výrok, který narážel na aféry Billa Clintona, ale v podstatě byl zaměřen proti samotné Clintonové. Tým Hillary Clintonové se k věci odmítl vyjádřit. Vztahy rodin Clintonových a Obamových jsou však dnes napraveny a Hillary už označila o 20 let mladší Michelle za svou přítelkyni. Ze všeho nejlépe však v očích veřejnosti vychází právě stávající první dáma, a nikoli ta minulá.

Když se Baracka Obamy ptali, zda by kandidoval potřetí, pokud by to bylo možné, odpověděl, že nikoli, protože Michelle už by s ním nikdy nepromluvila. Na druhou stranu to neznamená, že by se Obama jednou nemohl do Bílého domu vrátit, třeba jako manžel první černé prezidentky.

Spustit audio