Jan Fingerland: Trump a Bůh

24. květen 2017

Ještě žádná cesta žádného amerického prezidenta nebyla tak naplněna náboženskými symboly jako ta právě probíhající Trumpova. Po Jeruzalému a Betlémě navštívil i Vatikán.

Setkání s papežem tak jen zvýraznilo otázku, jak je na tom Trump s Bohem - a také jak je na tom Bůh s Trumpem? Trump sice není katolík, ale do Vatikánu přijel jaksi ztišený a pokornější.

Určitou nervozitu projevoval i papež, což se zvláště projevilo po půlhodinovém uzavřeném jednání ve vatikánské knihovně, kdy František vyšel mnohem uvolněnější a zažertoval s Melanií Trumpovou.

Mimochodem, Slovinka Melania je katolička a nechala si od papeže požehnat růženec. Zajímavé také je, že nejen ona, ale i Trumpova dcera Ivanka měla symbolicky zakrytou hlavu. Během návštěvy Saúdské Arábie ovšem ani jedna z nich vlasy zakryté neměla. Ve Vatikánu tedy obě projevily větší snahu vyhovět místnímu protokolu a zvyklostem než v konzervativní muslimské zemi.

Donald Trump na návštěvě u papeže Františka ve Vatikánu

Stejní a jiní

Vraťme se však k americkému prezidentovi a papežovi. Světová média si všímala zásadní rozdílnosti mezi oběma muži, hřmotným byznysmenem se strnulým úsměvem a drobným, skromným knězem. V jistém ohledu jsou ovšem také velmi podobní, a to nejen proto, že pocházejí z Ameriky a v závěru života se možná i nečekaně ocitli na špici dvou „velmocí“.

Oba dva mohou působit jako produkt soustavného vytváření nějaké image. O Trumpovi si nejsme stále jistí, co si doopravdy myslí a zda nějak stále nepokračuje v roli, do které se vžil coby mnohaletý aktér televizní reality show. Velmi podobnou výtku mají proti papežovi jeho kritici, a to zejména ti vnitrocírkevní. Podle nich příliš vychází vstříc objednávce médií a předkládá světu sentimentální a povrchní verzi jak papežství, tak katolické nauky.

Tento spor ovšem nehodláme rozsoudit. Jisté je, že mezi oběma muži panovalo velké napětí už mnoho měsíců, což souviselo s tím, že papež amerického prezidenta několikrát kritizoval. Nejvážnější veřejný střet se odehrál ještě před volbami, když František kritizoval záměr vybudovat zeď na amerických hranicích s Mexikem a zapochyboval veřejně o tom, zda je Trump opravdu křesťan.

Donald Trump na návštěvě u papeže Františka ve Vatikánu

Není jisté, jestli to bylo od papeže křesťanské, ale je Trump křesťan? A jak se to pozná? Svou verzi křesťanství rádi předváděli i vysvětlovali oba předchozí prezidenti, Bush junior i Barack Obama. Trump během kampaně o Bohu moc nemluvil. Toto slovo pak ale překvapivě často zaznělo během jeho nedělního projevu v Rijádu k představitelům muslimských zemí.

Americký prezident skutečně působí jako sebestředný a povrchní člověk, ale asi bychom se neměli dopouštět nepodložených závěrů. Ví se, že Trumpovi němečtí předci z otcovy strany byli luteráni, silnější vliv v tomto směru asi měla jeho skotská matka. Donald Trump je - přinejmenším formálně - presbyterián a jako dítě chodil do presbyteriánského kostela.

Zpátky na zem

Mší a večeří páně se prý účastní i jako dospělý, ale podle vlastního vyjádření nežádá Boha o odpuštění. „Když něco udělám špatně, tak se pak snažím udělat to dobře, Boha do toho netahám,“ říká Trump. Za svou druhou nejoblíbenější knihu označil Umění se dohodnout, spis, jehož je sám spoluautorem. Jak sám Trump říká, „Bibli nic nepřekoná“.

Donald Trump na návštěvě u papeže Františka ve Vatikánu

Pro spravedlnost ovšem poznamenejme, že zatímco Trump Františkovi přivezl sebrané spisy Martina Luthera Kinga, papež svému hostu věnoval vlastnoručně podepsané vlastní texty, jako je projev na Světový den míru a texty o ochraně životního prostředí - což lze chápat jako neskromnost i jako pokud nějak Trumpa poučit.

Nakonec ale oba muži mohli být s průběhem návštěvy spokojeni. Dosáhli, čeho mohli a nic neztratili. Trump byl očividně ohromen nádherou a starobylostí Vatikánu, zatímco František zaapeloval na vůdce nejmocnější země, aby více chránil křesťany na Blízkém východě.

Ať je to s Trumpovou vírou jakkoli, mezi tím se musel snést opět na zem, večer odletěl do Bruselu na jednání Severoatlantické aliance.

Spustit audio